Tom Hanks: Kosovo je Srbija

Foto: JLP

SLAVNI holivudski glumac i oskarovac Tom Hanks, nedavno je završio na naslovnicama srpskih medija zahvaljujući navodnom intervjuu za "E!" u kojem je izjavio da je "Kosovo oduvijek bilo srpsko te da će to jednog dana ponovo biti".

Hanks je navodno usporedio Golgotu i Židove s patnjama kosovskih Srba, govoreći o snimanju novog filmskog projekta u produkciji Stevena Spielberga, a u kojem će Hanks igrati glavnu ulogu.

"Tijekom Drugog svjetskog rata i holokausta Židovi su doživjeli mnoge užase, a ne treba ni spominjati što im se sve događalo stotinama godina ranije. Unatoč svemu, oni nikada nisu izgubili vjeru i vratili su se u svoju zemlju. Sličan je slučaj danas s Kosovom. Njega su naseljavali Srbi, koji su tamo izgradili manastire, imali svoje kraljeve, nakon čega su ih protjerali Albanci. Na kraju 20. stoljeća NATO je bombardirao Srbe, ali oni i dalje ne žele priznati da je Kosovo nezavisna država, već ponosno kažu: 'Kosovo je Srbija', kao Židovi koji su se na kraju ipak vratili u svoju zemlju, pa je možda isti slučaj i sa Srbima", rekao je glumac, a prenosi The Orthodox Church odakle je vijest vjerojatno i potekla.

Naime, na samoj stranici magazina E! vijest je nemoguće pronaći, a navodni projekt Hanksa i Spielberga ne postoji na IMDB-u. Spomenuti intervju ne prenosi niti jedan strani medij, a neki su srpski mediji vijest već povukli sa svojih stranica.

Podsjetimo, prije pet godina također se pojavila vijest o navodnom prosvjedu protiv proglašenja nezavisnosti Kosova koje su najavile brojne holivudske zvijezde kao što su George Clooney i Sharon Stone, a njihovoj su se "borbi" tada priključili i Tom Hanks, Michael Douglas, Robert De Niro i Johnny Depp. I tada se sumnjalo da je riječ o lažnoj vijesti.

Međutim, valja spomenuti i da je Hanks prešao na pravoslavnu vjeru, a roditelji njegove supruge Rite Wilson , pravim imenom Margarita Ibrahimoff, u Ameriku su doselili tek 1949. Zanimljivo je spomenuti i da je njena majka rođena u selu Sotire koje se danas nalazi u Albaniji, a nastanjuju ga uglavnom Grci.

Pročitajte više