Top pet: Domaće serije koje smo obožavali kao klinci

LIJEPO je prisjetiti se vremena kada su i domaće serije imale neki značaj i donosile veselje u brojna kućanstva diljem Hrvatske, pa i šire.

Osamdesetih godina posebno su se isticale domaće serije za klince koje su, premda rađene u skromnom budžetu, bile pune duhovitih dosjetki, dobre dječje glume i zanimljivih zapleta. Vratite se u djetinjstvo uz pet super serija koje smo rado gledali u osamdesetima.

1. Smogovci

Hrvatska humoristično-dramska TV serija koja se osvrće na život obitelji Vragec u Naselku, četvrti grada Zagreba, prvi se put emitirala na TV postaji RTV Zagreb 1981. Veliko finale serije bilo je 1997. godine. Serija je stvorena po istoimenom romanu Hrvoja Hitreca. Na ideju da se napravi serija prema Hitrecovoj knjizi došao je 1981. godine tadašnji urednik Programa za djecu i mladež Pajo Kanižaj. Ukupno je, u razmacima od nekoliko godina, snimljeno 38 epizoda u šest sezona.

2. Lažeš, Melita

"Lažeš, Melita" jedan je od najčitanijih dječjih romana, a od 1984. i televizijska serija. Melita, glavna junakinja, ima neprestanu potrebu za laganjem. Taj neodoljivi osjećaj da će pomoću izrečene laži postići da bude vidljivija i važnija zapravo je univerzalna emocija, a kod Melite je stvorena da bi svoje roditelje koji joj ne posvećuju dovoljno pažnje, upozorila na sebe.


3. Operacija Barbarossa

Hrvatska dječja serija nastala je prema romanu "Zagonetni dječak" pisca Ivana Kušana. Glavni redatelj je Branko Schmidt. Serija je sa snimanjem krenula 1989., no svoju premijeru doživjela je 1990. priča prati dječaka koji neko vrijeme živi u uvjerenju da je kriv za smrt prijatelja, koji se utopio u Savi. Da bi prikrio njegovu smrt, dječak pod njegovim imenom, ide i u drugu školu. Zbog toga što nastoji biti učenikom u dvije škole, zapada u mnoge dramatične situacije. Zagonetku, naravno, rješava Kušanov glavni junak Koko.

4. Jelenko

Radnja serije smještena je u bajkovite planinske predjele i govori o grupi djece starosti između 5-12 godina koja spašavaju lane nakon što ono ostane bez majke koju ubije krivolovac. Serija govori i o njihovim nestašlucima i prvim ljubavima, a vjerno je prikazan i ondašnji život djece brdskih predjela poput Gorskog Kotara i Like.

5. Ne daj se, Floki

U ovoj zabavnoj seriji, pratili smo priču o stanarima jedne novogradnje u Zagrebu, u koju se pokušava useliti, odnosno pronaći gazdu, jedan pas skitnica. Flokiju je dosadio  lutalački život pa razmišlja o svim stanarima novogradnje i procjenjuje da su mu najveće šanse kod bračnog para s djetetom, koji često odlazi na selo. Flokijev tekst čitao je Pero Kvrgić, a najavnu pjesmu pjevao je Ðimi Stanić.

Pročitajte više