Tražite posao iz snova? Ovi savjeti će vam u tome pomoći

Foto: Shutterstock

SAMO traženje posla je zapravo posao sam po sebi, a s velikom nezaposlenošću mladih u Europi, teško je ostati optimističan, piše Euronews.

Koje su onda realne šanse da si uopće osigurate posao, a koje da nađete posao iz snova?

Sean Gannon je voditelj ureda za poslovno savjetovanje na sveučilištu Trinity u Dublinu kaže: "Trik je u tome da znate što je točno vaš posao snova i koje se sposobnosti traže. Druga bitna stvar je preispitivanje uloge društvenih mreža u procesu traženja posla. Provjerite koliko je bitna prisutnost na Twitteru i Linkedinu za vaš posao."

S druge strane, 24-godišnji Ronan Kelly je upravo stekao diplomu iz menadžmenta. Prijavio se za gomilu poslova, no kaže da polako gubi nadu: "Traženje posla svaki dan je užasno demotivirajuće, nije zabavno niti lagano. Tvrtke ti čak i ne žele reći zašto nisi primljen."

Što zapravo traže poslodavci?

"Kad ispitujemo poslodavce, bitan im je stav i da je osoba voljna stalno učiti. Drugim riječima, ako i dobijete taj posao, morate biti spremni na konstantno usavršavanje i učenje", kaže Sean Gannon.

Mags Foran je upravo dobila diplomu iz marketinga, ali misli da će posao pronaći negdje u inozemstvu: "Posao tražim po Velikoj Britaniji i SAD-u, mislim da tamo ima više mogućnosti."

Mags isto tako čini sve da popuni svoj životopis: Nedavno je sudjelovala u programu kojeg financira EU, a bavi se poboljšavanjem i usavršavanjem stručnih sposobnosti.

Vaša najveća snaga ste vi

Karen Henry iz Agencije za stručno usavršavanje kaže: "Pronađite nešto u čemu ste dobri i toga se držite. To je najjednostavniji i najefikasniji savjet koji postoji. Možda su neki bolji od vas u primjerice, brojevima. Pa što? Vi ste sigurno bolji u stranom jeziku. Zašto to onda ne iskoristite?"

Ipak, Ronan je optimističan: "Samo zatražite pomoć. Najgora stvar koju možete napraviti je sjediti i čekati da se nešto dogodi. Morate govoriti o tome s ljudima koje znate jer većina dobrih poslova se ne oglašava javno. Zvuči kao da se radi o vezama, ali nije tako. Hvalite se svojim mogućnostima i netko će vas prije ili kasnije preporučiti.

Pročitajte više