U Šibeniku se rađaju najveće bebe u Hrvatskoj

Screenshot: YouTube

BROJNI ginekolozi, pedijatri, fizijatri i primalje posjetili su prošlog vikenda Šibenik kako bi sudjelovali na simpoziju "Multidisciplinarni pristup distociji fetalnih ramena i parezi pleksusa brahijalisa". Simpozij su organizirali Hrvatski liječnički zbor – podružnica Šibenik, Klinika za ginekologiju i porodništvo KB Sv. Duh, Klinika za ženske bolesti i porode KBC Zagreb, Odjel za ginekologiju i porodništvo OB Šibenik i Akademija medicinskih znanosti Hrvatske – podružnica Split.

Na simpoziju se obrađivala problematika zastoja ramena pri porodu, koja se češće javlja kod makrosomne novorođenčadi, takozvane "velike djece". U dosadašnjim praćenjima šibenska novorođenčad je poznata po tome što ima najveću porodnu težinu i duljinu, ne samo u Hrvatskoj nego i u svjetskim razmjerima, piše Šibenski portal.

Učestalost "velike djece" u Šibeniku i moguće komplikacije po majku i dijete prilikom poroda u takvim situacijama, bio je motiv koji je potakao liječnike s odjela za ginekologiju i porodništvo Opće bolnice Šibensko-kninske županije da organiziraju simpozij na temu distocije ramena u svom gradu uz potporu kolega iz drugih gradova. Na simpoziju su sudjelovali ginekolozi i primalje iz Slovenije te Bosne i Hercegovine.

Predavanja su održali prof.dr.sc. Dubravko Habek, dr. Nikica Živković, dr. Mislav Herman, doc.dr.sc. Radenka Kuzmanić Šamija, dr. Branka Birkić Plavčić i dr. Ivan Zmijanović s odjela za ginekologiju i porodništvo OB Šibenik. Usto se održala radionica za oslobađanje fetalnih ramena na fantomu pod vodstvom dr. sc. Ingrid Marton i dr. Matije Prke iz Klinike za ginekologiju i porodništvo KB Sv. Duh. 

Pročitajte više