U Zagrebu utrka 162 stube kao prevencija od bolesti

Ilustracija: Shutterstock

U ZAGREBU se ove subote održava Utrka 162 stube u organizaciji Sportske udruge studenata medicine, SportMEF-a i Studentskog zbora, predvođene akademikom Davorom Miličićem, dekanom Medicinskog fakulteta.

Ovogodišnja, osma po redu Utrka, održava se na trasi Mesićeva, Grškovićeva, Rockefellerova ulica, Schlosserove stube, sa startom u 12 sati, ispred zgrade dekanata Medicinskog fakulteta.

"Da bismo ljudima simbolički povezali srce i zdravlje, želimo tom utrkom promovirati općenito zdravlje, ali posebice kardiovaskularno zdravlje", kaže predsjednica Sportske udruge studenata Medicine Dunja Barišić.

Razlog zašto je ovakva akcija zaživjela su studenti koji mogu utjecati na mlađe generacije. Mirna Šitum, pročelnica Ureda za Zdravstvo čestitala je studentima na ovakvoj ideji.

"Oduševila me ova dimenzija, da netko drugačije gleda na te stube. Ovako životno, zdravstveno osviješteno. Kao što to jedino mogu studenti medicine, koji u sebi imaju već i stručna znanja. Da na neki način time pokažu da te stube nisu otegotna okolnost, na nijedan način u njihovom životu. Ja vam čestitam na toj inicijativi".

Svake godine je sve više onih koji sudjeluju u promicanju ideje o zdravijim životnim navikama. A veliku potporu daje i grad pogotovo na projektima i akcijama na područja zdravstva iz koje je proizašla i Zaklada Hrvatska kuća srca. Dekan Medicinskog fakulteta Davor Miličić naglasio je kako je tjelesna aktivnost najbolja prevencija kardiovaskularnih, ali i drugih bolesti.

"Poruka je promicanja zdravlja, promicanja tjelesne aktivnosti. Kao nečega što je ušlo na još veća vrata u sve smjernice za prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Nije bitna samo za tu prevenciju, već za prevenciju svih bolesti od kojih se najviše danas umire", rekao je Miličić.

Okupljanje je kod Medicinskog fakulteta u prijepodnevnim satima, a za sve sudionike bit će pripremljeni sokovi i čajevi za okrepu.
 

Pročitajte više