Umro talijanski dirigent Claudio Abbado

Screenshot: YouTube

TALIJANSKI dirigent Claudio Abbado, nekadašnji glazbeni direktor milanske La Scale, umro je u Bologni u 81. godini, nakon duge bolesti.

"Claudio Abbado umro je jutros u 8.30, mirno, okružen članovima obitelji", javila je njegova obitelj.

Abbado je posljednjih godina dirigirao bolonjskim Orkestrom Mozart. Zbog bolesti je morao otkazati nekoliko koncerata, a u prosincu se i povukao s čela toga orkestra. Godine 2000. operirao je rak želuca, nakon čega mu je zdravlje sve više slabilo.

Zbog bolesti je morao otkazati i dva koncerta 2010. kojima je trebao proslaviti svoj povratak u milansku operu prvi put nakon 25 godina i 50. obljetnicu dirigentskoga debija.

Abbado se rodio u Milanu 26. lipnja 1933. Klavir i kompoziciju studirao je u Milanu, a dirigiranje u Beču.

Karijeru je počeo 1960. u milanskoj La Scali, a od 1968. do 1986. bio je i njezin glazbeni direktor. Od 1986. do 1991. bio je glazbeni ravnatelj i dirigent Državne opere u Beču. Bio je i na čelu londonskoga Covent Gardena, a dirigirao je i Bečkom filharmonijom, Berlinskom filharmonijom i Londonskim simfonijskim orkestrom. Na čelu Berlinske filharmonije naslijedio je slavnoga Herberta von Karajana, a kao gost dirigirao je i Čikaškim simfonijskim orkestrom.

Godine 1997. primio je nagradu Grammy u kategoriji najbolje solo izvedbe s orkestrom, a talijanski predsjednik Giorgio Napolitano prošle ga je godine imenovao doživotnim senatorom.

Njegova je smrt izazvala brojne reakcije u Italiji.

"Smrt Claudija Abbada u meni je izazvala velike emocije i bol. Do kraja se nevjerojatnom snagom i voljom odupirao bolesti koja ga je godinama nagrizala", priopćio je predsjednik Napolitano.

Milanski Piccolo Teatro na svojoj je Facebook stranici napisao da vijest o Abbadovoj smrti "izaziva nepodnošljivu bol", a "veliku je tugu" izrazio i Festival u Lucernu gdje je slavni dirigent često dirigirao.

"Od danas je Italija siromašnija", komentirao je talijanski dirigent Riccardo Chailly koji će od 2015. biti glazbeni direktor La Scale.
 

Pročitajte više