Upoznajte jadranske svjetionike

Foto: Press

SVI ONI koji vole more, fotografije i plovidbu, a koji bi voljeli saznati nešto više o fenomeni svjetionika istočne obale Jadranskog mora, trebali bi posjetiti predavanje i izložbu "Legende svjetla".

Predavanje je zakazano za 20. ožujka u 17 sati u dvorani 7 Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a uključivat će uvodnu riječ dr. Tvrtka Jakovine s Odsjeka za povijest, predavanje Mithada Kozličića nazvano "Izgradnja i uspostava sustava svjetionika kao temeljnog prinosa Austrijske i Austrougarske monarhije sigurnosti plovidbe na Jadranu od početka 19. do početka 20. stoljeća" te potom prezentacija i predavanje prof. Jurice Gašpara "Putopisne i umjetničke impresije otkrivanja svjetionika".

Predavanje je organizirala Udruga prijatelja Mediterana Lux Mediterraneum koja "plovidbom brodom na jedra obilazi svjetionike istočne obale Jadranskog mora, te pritom bilježi pisanim, foto i filmskim sadržajem fenomen jadranskih svjetionika", poručuju na svojim stranicama.

Jadranski svjetionici nepravdom prošlih vremena ostali su po strani u stručnom istraživanju njihove povijesne uloge, kao i ljudi čijom su brigom opstali do današnjih dana. Razlog leži u vojno-strateškom značenju tih objekata, gdje više od stoljeća civili (izuzev svjetioničarevih obitelji) nisu imali pristup, a većina arhivske građe o planiranju i njihovoj gradnji nalazi se u Beču i Trstu. Impresivni arhitektonski objekti svjetionika spomenici su ne samo hrvatske nego i europske kulturne baštine jer dijele zajedničku prošlost i interes u očuvanju najsigurnijeg plovnog puta prema srednjoeuropskom kopnu. Zanimanje svjetioničara izumire, a s njima i svjesnost o plemenitosti svjetla i sigurnosti što pomorcima i danas, posebno u olujnim noćima, ulijevaju nadu...

Skupljenom građom i njezinom obradom te produkcijom putem knjige i dokumentarnog filma Udruga prezentira fascinantni organizacijski i graditeljski doprinos Austro-Ugarske koja je tijekom 19. i početkom 20. stoljeća projektirala i izgradila 48 svjetionika od kojih svaki predstavlja arhitektonski i ambijentalno zaseban svijet, a svi zajedno čine promišljeno markirani plovni put razvedene istočne obale Jadranskog mora. Osim toga, istražujući svjetionike, istražuju i svjetioničare i njihov život na lanterni. Život svjetioničara kao i njihovih obitelji, površno gledajući, doima se romantičnim, no on ima i svoju slojevitu sociološku priču. Došlo je vrijeme da nikada ispričana priča o hrvatskim svjetionicima i anonimnim ljudima bude ispričana.

Pročitajte više