Upropaštavaju li specijalni efekti filmove?

Screenshot: YouTube

MAJSTOR specijalnih efekata Freddie Wong pozabavio se specijalnim efektima u filmovima, a posebnu je pažnju obratio na prigovore mnogih gledatelja koji smatraju da današnji CGI, unatoč napretku, zapravo upropaštava filmove.

Razlog je jednostavan, specijalni efekti su loši - ako ih vidimo.

Dakle, dobar specijalni efekt je onaj koji ne možemo ni vidjeti. Najčešće se radi o neprimjetnim detaljima o kojima ni ne razmišljate (publika na stadionu, snijeg, auti u prometu).

Kao pozitivne primjere korištenja specijalnih efekata, Wong je posebno istaknuo "Avengerse" i "Gravity" koji unatoč obilnom korištenju računala ipak ne djeluju umjetno i očito.

"Razmislite, postoji razlog zašto nas efekti u starim filmovima ne smetaju. Bez obzira na zastarjele efekte i dalje smatramo da se radi o dobrim filmovima. Možda problem današnjih filmova nisu loši efekti nego loši filmovi. Vizualni efekti oduvijek su bili dio ove umjetnosti. CG je jednostavno alat koji filmašu pomaže da ispriča priču, ali kad je rezultat loš, ne bismo trebali kriviti alat. Možda je problem u filmašu koji alat nije iskoristio mudro", zaključuje Wong.

Pročitajte više