Uz pomoć Curiosityja potvrđeno da na Marsu ima vode

Foto: NASA

IZ NJUJORŠKOG instituta Rensselaer priopćeno je da je analizom uzoraka kopna planete Mars, koje je prikupio NASA-in svemirsko istraživački robot Curiosity, otkriveno da površinu tog planeta čini dva posto vode, a ovo novo saznanje ponovo je uzburkalo antologijsko pitanje o mogućnosti života na Crvenoj planeti.

Laurie Leshin iz spomenutog Instituta istaknula je da je novo saznanje o sastavu kopna Marsa veoma uzbudljivo za cijelu znanstvenu javnost i dodala da se u uzorcima kopna nalaze zapažene količine ugljičnog dioksida, kisika i sumpora.

Naglasivši da je prema dosadašnjim saznanjima površina Marsa zamišljana kao veoma suha pustinja, Leshin je kazala da je otkriće vode na tom planetu vrlo važno za naredna istraživanja te planete.

Iako u znatno manjim količinama od površine Zemlje, na svakom dijelu Marsa se nalazi voda, a znanstvenici tvrde da se ona može vrlo lako izdvojiti jednostavnim zagrijavanjem tog tla.

Ranijim spoznajama je utvrđeno da se voda na Marsu nalazi samo na njegovim polovima i to u obliku leda. Također su pronađeni i tragovi metana.

Pročitajte više