Virtualna šetnja Lijepom našom na razini ulica: Hrvatska dostupna preko Google Street Viewa

VEĆI DIO Hrvatske od ovog je utorka dostupan preko Google Street Viewa, iako je službeno predstavljanje najavljeno za srijedu.

Kontroverzna usluga internetskog giganta, koja nudi "istraživanje svijeta na razini ulice", od 25. rujna preko svojih mapa nudi virtualni posjet gotovo cijeloj Lijepoj našoj, a kretati se po karti možete uz pomoć žutog čovječuljka postavljenog s lijeve strane mape.

Google je prikupljanje fotografija kamerama na automobilima i biciklima započeo u Hrvatskoj prošlog ljeta, a one su potom digitalno obrađivane, usklađivane s kartama i spajane u panoramski prikaz. Prema pravilima o privatnosti Google je morao zamutiti lica i registracije na automobilima, a ako na nekoj ipak uočite svoje lice, fotografiju ćete moći prijaviti te će ona biti uklonjena. 



Podsjetimo, nakon što se Google Street View počeo koristiti u 30-ak većih američkih gradova, sama pomisao na korištenje istoga sustava u Europi stvarala je probleme. Rastom popularnosti pojavili su se problemi oko kršenja privatnosti, za što je Peter Hustinx, čelni čovjek zaštite podataka EU, najavio da očekuje od Googlea da će prije uvođenja ove usluge u Europu dobro proučiti zakone Europske unije. Nedugo nakon toga, Google je uveo primjenu automatskog zamućivanja lica osoba uz objašnjenje da Street View nije namijenjen gledanju drugih osoba već proučavanju grada, ulica i građevina.

Iako su u Googleu izmijenili sustav i na taj način zaštitili privatnost osoba na snimkama, neke su europske zemlje, poput Njemačke ili Austrije, ograničile fotografiranje i djelomično onemogućile detaljno korištenje sustava.

Google Street View je besplatna usluga koju je tvrtka pustila u pogon 27. svibnja 2007., a osim Hrvatske od 25. rujna preko nje je vidljiv veći dio Andore te čileanski gradovi Santiago, Concepcion i Valparaiso, prenosi gearthblog.com.

Pročitajte više