Više od 80 posto radiologa nije ga uočilo: Vidite li ga vi?

Foto: Psychological Science

PRIJE nego pročitate o čemu je riječ, dobro pogledajte fotografiju i pokušajte vidjeti postoji li nešto što ne odgovara.

Naime, na CT skenu pluća nalazi se gorila, ali možda će vas iznenaditi da čak 83 posto radiologa ne može vidjeti poprilično istaknutu sliku rasplesanog primata.

Kako bi demonstrirali po pacijentov život opasne posljedice "selektivnog sljepila", test s gorilom proveden je u skupini od 24 radiologa u svjetski poznatoj bolnici u Bostonu.

Četiri od 24

Zadatak je bio da pogledaju tipične CT slike pluća petorice pacijenata. Četiri su normalne, a na jednoj od 239 snimaka petog pacijenta, nalazilo se čak pet uzastopnih skenova na kojima se nalazila rasplesana gorila.

Test je pokazao da su samo četiri od 24 radiologa uočila gorilu, a istraživači su koristili tehnologiju za praćenje kretnji oka kako bi vidjeli jesu li radiolozi uopće prešli pogledom preko gorile.

"Mnogi od njih gledali su ravno u gorilu duže vrijeme. Jednostavno ga ne vide", rekao je Trafton Drew koji je isti eksperiment proveo i s kandidatima koji nisu radiolozi, a svaki od 25 ispitanika nije vidio gorilu.

Ne radi se o površnosti


Ipak, dobiveni rezultati donekle su utješili istraživače koji smatraju da su na ovaj način dokazali da se ne radi o površnosti već selektivnom sljepilu. Naime, radiolozi su gledali skenove tražeći tumore zbog čega im je gorila promakla.

"Radiolozi su odlični u traženju tumora, ali to ne znači da vide sve. Jedan od razloga zbog kojih im je gorila promakla, njihova koncentriranost na zadatak pronalaženja tumora. Međutim, posljedica fokusiranja na konkretne stvari čini vas podložnima potpunom previđanju očitog", zaključio je Drew.

Ova je studija potaknuta sličnim istraživanjem koje je provedeno 1999. Znanstvenici su kandidatima dali da pogledaju video u kojem ljudi međusobno dodaju košarkašku loptu i prebroje koliko puta je lopta dodana ljudima koji nose bijelu odjeću.

Više od polovice ispitanika nije vidjelo gorilu koji se usred videa prošetao kadrom.



 

Pročitajte više