Vizionar ili šarlatan: Njegove teorije razljutile su hrvatske znanstvenike

Screenshot: YouTube

HRVATSKI dokumentarni film "Voda - misterij života" naišao je oštre kritike hrvatskih znanstvenika.

Film autora Roberta Bezbradice iz 2011. godine ovaj tjedan prikazan je na HTV-u. Dokumentarac se bavi vodom, "najvećim misterijem i čudom prirode".

U njemu se pojavljuje mnogo sugovornika, ali najviše pažnje i polemika izazvao je japanski pisac i poduzetnik Masaru Emoto. Emoto je 1994. godine došao na ideju da zamrzne vodu i pod mikroskopom promatra njezino "ponašanje". Promatrao je riječnu i jezersku vodu te običnu vode iz pipe. "Voda iz pipe nije proizvela lijepe kristale. Nismo mogli dobiti lijepe kristale iz riječne i jezerske vode pored velikih gradova. Samo je voda iz rijeka i jezera iz nerazvijenih područja dala lijepe kristale", kaže Emoto.



Rezultate njegovog eksperimenta svjetski i hrvatski znanstvenici dočekali su isključivo s negativnim kritikama. Naime, Emoto tvrdi da voda ima svijest i može primati informacije.

Tomislav Portada, doktor kemije i znanstveni suradnik na Institutu Ruđer Bošković, objasnio je za Index.hr što je to sporno u Emotovom eksperimentu.

"Emoto tvrdi, između ostaloga, da čovjek može svojim mislima, riječima, emocijama, glazbom i slično utjecati na svojstva i strukturu vode. Kao glavni dokaz za takve tvrdnje Emoto nudi fotografije kristalića leda nastalih iz vode s kojom se postupalo na lijep način te ih uspoređuje s kristalićima one s kojom se postupalo na ružan način (primjerice, izgovaranjem ružnih riječi, izvođenjem disonantne i agresivne glazbe i slično). Istraživači koji su detaljnije proučili Emotove tvrdnje i argumente zaključili su da Emotovi pokusi nisu bili provedeni u skladu sa znanstvenom metodologijom. Emoto se nije dovoljno potrudio osigurati da na ishod njegovih pokusa ne utječu drugi čimbenici, primjerice pristranost istraživača koji odabire kristalić koji će fotografirati, i zato njegovi argumenti nemaju težinu znanstvenog dokaza. Tvrdnje koje iznosi Emoto nespojive su sa suvremenim znanstvenim shvaćanjem svijeta. U tom smislu, njegove tvrdnje nisu s ruba znanosti, nego s one strane ruba znanosti", kaže Portada.

 
Većina svjetskih znanstvenika također se slaže s ovom postavkom i Emotove tvrdnje ne uzimaju za ozbiljno. Međutim, postoji li realna mogućnost utjecaja na vodu na razini o kojoj govori Emoto? Može li se mislima i stavovima utjecati na molekule i atome?

"Dosta je nezahvalno prognozirati što hoćemo ili nećemo moći raditi u bližoj ili daljoj budućnosti. Ne mogu sa sigurnošću tvrditi da jednoga dana neće biti izumljen uređaj ili tehnologija koja će omogućiti da čovjek svojim mislima na neki način utječe na čašu vode ili druge predmete u svojoj okolini. No, kada i ako do toga dođe, to sasvim sigurno neće biti ono o čemu govori Emoto. On, naime, tvrdi da to možemo činiti, štoviše, da to stalno i činimo već sada, spontano, bez dodatnih pomagala tj. samo snagom svojih misli i volje, iako za tu svoju tvrdnju ne nudi dovoljno uvjerljive dokaze", rekao je Portada.

Bez obzira na mišljenje znanstvenika Emoto ima mnogo štovatelja među ljubiteljima alternative, pseudoznanosti i raznih koncepata s ruba znanosti.

"Promatramo li Emotove tvrdnje kao fantaziju i fikciju jednog maštovitog osobenjaka, one mogu biti možda čak i zabavne. Međutim, ozbiljan problem nastaje kada se te tvrdnje počnu prikazivati kao provjerene i dokazane znanstvene činjenice, a to je upravo ono što se spornim filmom pokušava i zbog čega smo kao znanstvenici smatrali da trebamo reagirati", zaključio je hrvatski znanstvenik.

Pročitajte više