Zagonetka na maču izazvala je neviđen interes, a ovo su neka (smislena) rješenja

Foto: britishlibrary.typepad.co.uk

POZIV Britanske knjižnice svima da im pomognu riješiti zagonetku staru više od osam stoljeća, koja se nalazi na maču izazvao je velik interes.

Podsjetimo, mač s dvije oštrice trenutno je izložen u nacionalnoj knjižnici na izložbi "Magna Carta: Zakon, sloboda, nasljedstvo", koja je posudba Britanskog muzeja. Teži 1,2 kilograma, dug je 964 milimetra, a balčak je dug 165 mm. Pronađen je u rijeci Witham u Lincolnshire u srpnju 1825. godine. Dovoljno je oštar da prereže lubanju, piše Independent, a datira iz 13 stoljeća i vjerojatno je napravljen u Njemačkoj.

Duž oštrica mača zlatnim slovima je utisnut natpis, koji glasi: +NDXOXCHWDRGHDXORVI+. U Britanskoj knjižnici uvjereni su da je riječ o nekom religioznom zazivanju, no potpuno im je nepoznat jezik u kojem bi se moglo pronaći značenje tog natpisa. Mač je na izložbi smješten uz rukopis iz 14. stoljeća koji opisuje francusku invaziju na Normandiju iz 1203. godine, na čijim ilustracijama muškarci vitlaju sličnim mačevima.

U samo nekoliko dana ljubitelji povijesnih zagonetki ispisali su stranice i stranice teorije.

"Izgleda kao srednjovjekovno velško pismo. 'Ništa neće biti iznad mene'? Možda znači da će mač i njegov vlasnik uvijek biti spremni za borbu", napisao je korisnik pod imenom joe2348 na blogu nacionalne knjižnice.

Drugi korisnik Tannasgh je uvjeren da oblik slova W krije tajnu o jeziku kojim je ispisan kod.

"Svaki simbol koji se pojavljuje je važan. Kad je riječ o abecedi, odmah sam primijetio uključivanje slova W, koje nije bilo u tom obliku u općoj upotrebi do 14. stoljeća, kada je započela promjena iz toga da se piše kao digraf u to da se piše kao ligatura. U ranim verzijama ligature pisan je kao dva slova V čije se noge križaju. Vrijeme i lijenost pri pisanju eliminirali su dijelove koji se križaju zbog olakšavanja pisanja. Ovo slovo W ima vrhunac na sredini svojih krakova što sugerira da je ugravirano oko 15. ili 16. stoljeća. Važno je napomenuti da se slovo W koristi u njemačkom, nizozemskom, engleskom, velškom, poljskom, valonskom i malteškom jeziku. Većina romanskih jezika, uključujući latinski nisu koristili slovo W", pojasnio je.

Prvo je rješenje ponudio Marc van Hasselt sa Sveučilišta u Utrechtu, koji je naglasio da su slični mačevi sa sličnim nedokučivim frazama pronađeni diljem Europe. On je uvjeren da je natpis na maču na latinskom jeziku. 

Pročitajte više