Zastrašujuće optužbe: "Bill Cosby me godinama drogirao i silovao"

Foto: Guliver Image/Getty Images; Shutterstock; Press

GLUMICA Barbara Bowman u ekskluzivnom je intervjuu za Mail Online iznijela niz zastrašujućih optužbi na račun slavnog komičara Billa Cosbyja.

Bowman je bila 17-godišnja glumica u usponu kada ju je Cosby uzeo pod svoju zaštitu. No, ono što se činilo kao zaštitnički odnos, bilo je, ako je sudeći po navodima glumice, nešto sasvim drugačije.

"Slijedio me do moje hotelske sobe i nasrnuo na mene poput neke životinje, nije se mogao kontrolirati. Bacio me na krevet i pritisnuo rukom oko vrata. Nikad neću zaboraviti zvuk otkopčavanja njegovog remena", započinje svoju priču Bowman.

Kada je komičar Hannibal Buress nedavno javno nazvao Cosbyja silovateljem, točnije "serijskim silovateljem", nije ni slutio da će ova glumica s posebnom pozornošću popratiti njegove riječi. 

Prema njenim navodima, slavni ju je komičar zlostavljao psihički i fizički, godinama, i manipulirao njome dok je ona vjerovala da će joj on pružiti zaštitu i podršku u njenim glumačkim ambicijama.

"Drogirao me i silovao. On je čudovište. Nadam se da druge žrtve koje su prošle, ili prolaze, to isto neće šutjeti samo zato što su zločinci moćni, bogati i slavni. Ako svojim javnim istupom mogu pomoći jednoj žrtvi, onda je moja misija ispunjena", rekla je Bowman u svom intervjuu.

Bowman je odrasla u Denveru, a već s 13 godina započela je karijeru modela i glumice. 1985. godine prijavila se na audiciju kod Cosbyja i ono što je tada započelo činilo se poput ostvarenja sna. No, dvije godine kasnije bajka se pretvorila u noćnu moru.

Bowman, danas 47-godišnjakinja, o svemu je progovorila nakon gotovo 25 godina. No, ovo nije prvi put da je s nekim podijelila svoje iskustvo, navodi. "Nitko mi nije vjerovao. Rekli su mi da Bill nije sposoban za takvo što. Ali sada javno govorim sve ovo i iza toga stojim, kao i Buress. Nema više šutnje. Hannibal Buress je uz mene, ali i uz sve druge žene koje se još uvijek boje progovoriti".

Bowman je odlučila progovoriti baš sada jer, osim što je bila potaknuta Buressovim javnim istupom, smatra da se ne smije dopustiti da Cosby (ponovno) utjelovi očinsku figuru u sljedećoj najavljenoj televizijskoj seriji, kao što je već godinama igrao Cliffa Huxtablea u popularnoj TV seriji "The Cosby Show" iz 80-tih.

"Govorio mi je da u njemu mogu imati oca i da mu moram vjerovati, u potpunosti, a onda me drogirao i zlostavljao", navodi Bowman.

Nakon što su se upoznali 1985., Bowman i Cosby postali su jako bliski. Ona je tada studirala glumu. Navodi da se na neki način bojala Cosbyja, ali da je želja da se probije u glumi bila prejaka.

"Želim da odeš u kupaonicu i smočiš kosu, a onda sjedni na stolicu, zatvori oči. Potom ćemo improvizirati jednu vježbu", opisuje Bowman jedno od prvih iskustava sa slavnim komičarem i dodaje da ju je tjerao da glumi pijana i drogirana. "Obećao mi je da će od mene napraviti zvijezdu."

Viđali su se, kako ona navodi, sve češće, a uskoro su njihovi susreti postali rutina. "Došla bi u njegov hotel, prijavila se, odgledala njegov nastup i potom ga čekala. Znao je da nemam oca i to je iskoristio glumeći zaštitnika. I moja mu je majka vjerovala", navodi Bowman.

"Ono što mi je radio bilo je toliko ponižavajuće da nisam nikako mogla svojoj majci ispričati što se događa", nastavlja Bowman i dodaje da je s vremenom potiskivala sve te događaje i osjećaje uvjeravajući sebe da je to mala cijena koju mora platiti da bi uspjela.

No, s vremenom su se, kako navodi, stvari počele mijenjati, a kad je on osjetio da ona izmiče njegovoj kontroli, postao je još agresivniji prema njoj, natjerao ju je da se preseli što dalje od njega, ali su se nastavili viđati. Tijekom jednog od svojih nastupa, poslao je po nju vozača te ju smjestio u svoj apartman. Tu je došlo do svađe jer je ona pitala jednoga od članova posluge tko je premještao njenu prtljagu, na što je Cosby, kako navodi, potpuno pobjesnio.

"Vikao je na mene govoreći mi da nemam nimalo diskrecije i da ga sramotim i tada me napao, poput životinje. Počela sam vrištati, ali nisam se mogla osloboditi njegova pritiska. A onda sam počela vrištati još jače i nisam prestajala. U jednom je trenutku odustao. Mislim da ipak nije želio riskirati kad je shvatio da neću prestati vrištati. Potom me izbacio vani", opisuje Bowman.

Pokušala je podići tužbu protiv njega, ali ju je odvjetnik ismijao. Ipak, 2004. druga je djevojka, Andrea Costand, optužila Billa Cosbyja za silovanje. "Vjerovala sam joj, jer su detalji njene priče bili jezivo slični mojoj", objašnjava Bowman. Tada je odlučila pomoći Andrei Costand i svjedočiti protiv Cosbyja, no ispostavilo se da je sklopljena izvansudska nagodba te da je Andrea Costand odustala od tužbe.

Barbara Bowman danas je uspješna umjetnica. Živi u Arizoni, u sretnom je braku i ima dvoje djece. No, kako navodi u intervjuu, još uvijek je proganja sjećanje na proživljeno iskustvo s Cosbyjem: "To još uvijek živi u meni. Iskustvo poput ovoga utječe na mnoge aspekte mg života, ponajprije na sposobnost da nekome vjerujem. A za sve to kriv je Bill Cosby".

 

Pročitajte više