Zatvara li Zakon klubove poput Tvornice kulture?



BITI ili ne biti. Svirati ili šutjeti. Zvuk ili muk. Na varijacije tih pitanja svodilo se današnje odgovaranje programskog tima Tvornice kulture na press konferenciji ispred svih zainteresiranih za zadržavanje kontinuiteta u radu jednog od najraznovrsnijih novih klubova u gradu. Unatoč činjenici da je Veliki pogon zatvoren do daljnjega, t.j. do drugačije odluke Sanitarne inspekcije, Tvornica nastavlja s radom. Netom po završenoj press konferenciji popričali smo s Draženom Goretom, marketinškim direktorom kluba, ne bi li dobili uvid u "tvorničku" verziju stanja stvari.

Kako je moguće da Inspekcija unatoč pozitivnog "nalaza" vezanog za dozvoljene parametre buke ipak donese odluku o zatvaranju?


Sva mjerenje buke, a do sada ih je Tvornica imala ukupno 5 pokazuju pozitivne rezultate za Tvornicu kulture. Problem je što je Tvornica kulture postala "zatočenik" nedorečenosti Zakona o zaštiti od buke jer susjedi koji imaju pritužbe na rad Tvornice, ne dozvoljavaju mjerenje buke u svojim stanovima. Buka je mjerena u stanovima pokraj tzv. „ugroženih" i to inspekcije ne priznaju.

Je li posrijedi akcija bivšeg upravitelja prostora Darka Putka ili je prijava od strane stanara zgrade?

Ne, nismo paranoični i ne vidimo nikakve neprijatelje tamo gdje ih nema. Smatramo da ćemo kada još jednom, po šesti puta, ponovimo mjerenja od zato licenciranih mjeritelja, dobiti sva potrebna rješenja od strane inspekcije i da će stanari dozvoliti mjerenja u svojim stanovima.

Obzirom na iznimno bogat program i aktiviranje gradskog klupskog života, jesu li navodni "sanitarni" problemi jedini problemi Tvornice ili je moguće da nekome od konkurenata Vaš rad smeta?

Nemam takvo saznanje i dapače smatram da smo u prijateljskim odnosima sa svim klubovima u gradu. Nije svejedno ni ostalim klubovima, jer ako Zakon zatvara najopremljeniji i najuređeniji klub u regiji, svakako se ostali klubovi mogu plašiti za sebe.

Generalno objašnjenje ovog akta Sanitarne inspekcije jer Tvornica kulture nije jedini klub zatvoren do daljnjega i rješenja.


Optimisti smo glede dobivanja rješenja o daljnjem radu kluba jer smatramo da smo zakonski ispravni. Poduzeli smo sve mjere u svezi Zakona o zaštiti od buke, sagradili dodatne izolacijske zidove, izolacijska dvostrana ulazna vrata i na Šubićevoj i na Lj. Posavskog. Klub je prije nas poslovao 12 godina i jedino što nas smeta zašto inspekcije nisu prije zatvorili prostor koji je bio neispravan. To nam je jedina enigma, jer nakon poboljšanja i dotjerivanje kluba u zakonske okvire, stiže zabrana?

Kako će se to reflektirati na daljnji rad i koje akcije pripremate poduzeti radi nastavka rada?

Poštujemo sve legalne institucije RH i usprkos ogromnoj podršci od strane glazbenika (HGU) te publike, ne namjeravamo za sada poduzimati nikakve akcije jer smo uvjereni da ćemo sve potrebne dozvole dobiti vrlo skoro.

Je li ugroženo održavanje najavljenih koncerata Johnnyja Wintera, Hladnog Piva i DEUSA za start pa i ostali program?


Čvrsto smo uvjereni da ćemo do 1.3. kada je dogovoren nastup Johnny Wintera sva potrebna rješenja za rad. U protivnom, smatrat ćemo da smo diskriminirani u odnosu na pravnu regulativu, a da će se otkazivanjem stranog glazbenika, legende Johnny Wintera nanijeti nesaglediva šteta ugledu ne samo Tvornice već Zagrebu i Rep. Hrvatskoj. I do sada je bilo masu situacija da nam se Europa smije, no ovo bi bio tragikomično za nas.

Pročitajte više