Zavirite u svijet jakuza: Ne ubijam ljude... Jednostavno ih "odstranim"

Screenshot: YouTube

SHOUTA vodi kasino u Macauu, ali to nije njegov jedini posao. Naime, on se ujedno bavi i, kako on to naziva, "odstranjivanjem" ljudi.

U novom dokumentarcu koji je podigao veliku prašinu, "Black Business: Modern Day Yakuza", Shouta otkriva kako je raditi za japansku mafiju.

Odmah na početku filma, autori dokumentarca gledatelje upozoravaju da zaborave sve što znaju jer Japan nisu samo osmijesi i dobra usluga.

U devetominutnom dokumentarcu Luke Huxhama, Shouta progovara o svojim iskustvima, ali i uvijeno odgovara na pitanje je li ikad ubio čovjeka.

"Ne ubijam ljude. Jednostavno ih odstranim. Neke situacije zahtijevaju odstranjivanje, a to je kao da nekom date otkaz", govori Shouta i dodaje: "U našem poslu, kada se pojavi problem, djelujemo bez oklijevanja".

Vjeruje se kako jakuze imaju preko 100 tisuća članova diljem zemlje u različitim bandama, a zajedno čine najveću kriminalnu organizaciju u svijetu.

Ipak, novi podaci pokazuju drukčije brojke. Prvi put je broj osoba koje snage reda svrstavaju pod pripadnike bandi jakuza pao ispod praga od 60 tisuća, objavila je u četvrtak japanska policija.
Dok ih je 2012. bilo još 63.200, yakuza je krajem 2013. bilo tek 58.600, prema izvješću.

Poput talijanske mafije ili kineskih trijada, jakuze su aktivne u širokom spektru lukrativnih aktivnosti od igara do krijumčarenja droge i prostitucije, preko reketarenja. Imaju udjela i u financijama i nekretninama.

Organizacije jakuza nisu same po sebi ilegalne te su njihove aktivnosti vlasti dugo tolerirale, ali protumafijaški zakonodavni arsenal ojačao je zadnjih godina te policija uznemirava zločinačke sindikate.

Pad broja poznatih jakuza mogao bi biti samo statistički učinak, ističu neki promatrači, jer je moguće da postoje organizacije koja snage reda još nisu upisale.

Bilo kako bilo, u filmu se progovara i o sprezi mafije i vlasti, a Shouta priznaje da je i njegov otac bio član mafije te kako je riječ o "obiteljskom poslu".

Međutim, nije sigurno je li njegova priča vjerodostojna. Naime, MailOnline redatelja je upitao je li Shouta zaista član mafije na što je Huxham odgovorio da je odgovor na to pitanje prepustio gledatelju.

Pročitajte više