Završeni 17. Dani latinskog idra u Murteru

Foto: Mario Romulić & Dražen Stojčić
 
JUČER su završeni 17. Dani latinskog idra u Murteru, a završili su najpoznatijom regatom tradicionalnih brodova s ove strane Jadrana. Regata "Latinsko idro 2014" okupila je ukupno 72 tradicionalna broda: leute, gajete i kaiće. Točno u 15 sati zaplovilo se "rutom starih težaka", dugom ukupno 7,8 nautičkih milja.
 
 
Poredak je bio sljedeći: 
1. MU 485, "SIROTICA", vlasnik Krešimir Markov, gajeta
2. MU 1104, "BEPINA", kormilar Ivo Turčinov, gajeta
3. BG 519, "MALA MATULIĆA", kormilar Krsto Matulić, gajeta bez motora
 
"Dani latinskog idra" najveća su kulturno-turistička manifestacija u Murteru, i u Šibensko-kninskoj županiji tijekom mjeseca rujna. Kroz rujan se odvija niz edukativnih i zabavnih programa koji svoju kulminaciju obilježavaju smotrom klapa "Pod latinskin idrun" na kojoj su ove godine nastupile neke od najboljih hrvatskih klapa, kao što su klapa Cambi i klapa Čiovo.
 
 
Regata "Latinsko idro"  najpoznatija je u Hrvatskoj kao regata koja je inicijator niza tradicionalnih regata na Jadranu. 
 
Na regati su također, kao članovi posada, sudjelovali ministri Mihael Zmajlović,  Siniša Hajdaš Dončić. Ministar Darko Lorencin, koji je prošle godine sudjelovao, nažalost ove godine nije stigao na start regate. 
 

Pročitajte više