Abrams ukrao ideju za "Lost"?

ANTHONY SPINNER, producent i scenarist koji iza sebe ima televizijske projekte kao što su Baretta, Babes in Toyland i Kojak, tvrdi da je scenarij za seriju "Izgubljeni" (Lost) napisao prije 32 godine.

Naime, ljutiti producent tvrdi da je 1977.plaćen trideset tisuća dolara da napiše scenarij za seriju naziva "Lost", a pilot je prema njegovim riječima sadržavao slične likove kao i onaj JJ Abramsa tridesetak godina kasnije. Pomalo iznenađuje da se Spinner iz zimskog sna probudio tek sada jer Abramsov je "Lost" na malim ekranima već punih pet godina i jedna je od najpopularnijih serija koja vam teško može proći ispod radara. No, i za to postoji objašnjenje jer Spinner je još prije par godina pokušao podići tužbu, ali ona je odbačena zbog procesnih propusta.

Spinner je svoj istoimeni projekt pokušavao progurati u nekoliko navrata, '77, '91 i '94, ali to mu nije pošlo za rukom. Da sve ne bi ostalo na riječima, Spinner je priložio i scenarij, a sličnosti su zaista velike.

U njegovom scenariju, avion na putu za Los Angeles ruši se na pusti otok, a priču o preživjelima doznajemo kroz seriju flashbackova koji nas upoznaju sa njihovim životima prije nesreće. Među preživjelima se nalaze doktor, snalažljivi tragač, bivši vojni operativac, povučeni agresivac koji propituje i izaziva doktora na čelu grupe (a ujedno ima i kompleksan odnos s ocem), ovisnik, snalažljiva djevojka sa mračnom prošlošću, a na otoku pronalaze naučnicu i sabljozubog tigra (u Lostu se radilo o polarnom medvjedu). U Spinnerovu scenariju postoji i ljubavni trokut između glavnih likova, a na otoku pronalaze i misteriozne stanovnike.

Sve u svemu, ako su dva scenarija slična u tolikoj mjeri, mogli bi sa sigurnošću reći da se radi o bezočnoj krađi, a i riječ je o ozbiljnom producentu. No, vrijeme je recesije i ljudi moraju jesti pa nas ništa ne smije iznenaditi.

Pročitajte više