"Admira je obožavala motore i bila je pomalo divlja, a Boško je bio potpuno drugačiji..."

Screenshot: YouTube

PROŠLO je točno 25 godina otkako su na Vrbanja mostu u Sarajevu poginuli Boško Brkić i Admira Ismić. Tragična ljubavna priča između Srbina Boška i Bošnjakinje Admire okončana je njihovim ubojstvom 18. svibnja 1993., u njihovom pokušaju da zajedno napuste užas rata u Sarajevu. 

Amir Šulović, Boškov prijatelj iz mladosti, u jednom intervjuu je rekao da je njihov plan bio domoći se Grbavice, a tamo se moglo samo preko Vrbanja mosta.

"Bilo je teško, ali imali smo prijatelje, doduše nijednog dovoljno moćnog da garantira da će se iz grada moći izaći. Boškov i Admirin prelazak na Grbavicu bio je dogovoren i s jednom i s drugom stranom. Znam čak i imena tih ljudi", rekao je Šulović.

Tko je ubio Boška i Admiru ni danas se ne zna, a njihove obitelji smatraju kako je bolje da ne znaju imena ubojica jer im je tako lakše živjeti. Boškova majka Radmila Brkić i Admirin otac Zijah Ismić u svojim medijskim istupima uvijek su naglašavali da se njihove obitelji nisu protivile njihovoj vezi,  bez obzira na to što su bili različitih vjera.

1994. godine CBS je snimio dokumentarni film "Romeo and Juliet in Sarajevo", a režiju je potpisao John Zaritsky. U dokumentarcu se navodi da je ljubavna priča Boška i Admire počela na dočeku Nove godine 1984. i da su jedno drugom bili prva ljubav.

Tanja Bogdanović, Admirina prijateljica iz srednje škole, u dokumentarcu je rekla da je Admira bila potpuno drugačija od ostalih cura iz razreda. Obožavala je motocikle i znala popravljati aute. 

"Bila je pomalo divlja. Djevojke se obično boje nečega, ali se ona nije bojala ničega. Boško je bio potpuno drugačiji. Bio je tih i miran dečko, bili su potpune suprotnosti", rekla je Bogdanović u dokumentarcu.

U dokumentarcu je iznesen i podatak o tome da su Boškova djeda ubile ustaše u Drugom svjetskom ratu. Ipak, njegova obitelj nije mrzila druge nacije, a Admiru su obožavali s obzirom na to da su ona i Boško gotovo deset godina hodali prije tragične smrti.

Slika koja je 1993. godine obišla svijet prikazuje Boška i Admiru na Vrbanja mostu, mrtve u zagrljaju. Metak je prvo pogodio Boška, a nakon što je pogođena, Admira se dovukla do Boška i zagrlila ga te su umrli nakon nekoliko minuta.

Njihova mrtva tijela su punih tjedan dana ležala na Vrbanja mostu. Zijah Ismić htio je skloniti njihova tijela s mosta, ali mu UNPROFOR nije dozvolio. Admira Ismić i Boško Brkić pokopani su na groblju u Lukavici, a nakon rata 1996. godine, prema želji roditelja, njihova tijela prebačena su u Sarajevo i pokopana na groblju Lav u zajedničkoj grobnici.

Pročitajte više