Ako kupujete novi mobitel ili laptop u 2022., ovo biste trebali znati

Foto: Shutterstock

SVAKE godine stigne gomila novih modernih uređaja pa je teško i popratiti sve trendove u svijetu tehnologije. Zato smo za vas izdvojili trendove koji će obilježiti 2022. Evo na što trebate obratiti pažnju ako kupujete novi laptop, smartphone, računalo ili TV i zašto je sada pravo vrijeme da investirate u pametne kućanske aparate.

Laptopi postaju sve tanji i lakši, a stolna računala još ne idu nikamo

Početkom godine u Las Vegasu održan je čuveni CES, najveći tehnološki događaj na svijetu i najveći sajam potrošačke elektronike. Predstavljeni su novi trendovi u svijetu tehnologije i dala se naslutiti jedna stvar - 2022. je godina koja donosi ponovni uspon laptopa. Što možemo očekivati?

Laptopi će postati sve lakši i tanji, no usprkos tome, imat će sve snažnije performanse i bit će sve brži. Prema analizama s ovog sajma, 2022. je idealno vrijeme ako želite kupiti laptop za gaming ili poslovni laptop kojim ćete zamijeniti vaše stolno računalo. Renomirani brendovi kao što su HP, Lenovo, Acer i ASUS nude stvarno izvrsne uređaje po pristupačnim cijenama. 

Proizvođači postaju sve kreativniji i kad je riječ o dizajnu. U 2021. stigli su mobiteli s preklopnim ekranima, a čini se da će se isti trend preslikati i na laptope. Sve više ćemo koristiti i laptope koji imaju zasebne, odvojive tipkovnice, a bit će nam dostupni i brojni multi-screen laptopi koji umjesto dijela tipkovnice imaju dodatan touchscreen.

Foto: Press

Postoje i neke najave da bi baterije na laptopima mogle trajati čak do 24 sata, no ipak se vjeruje da 2022. još neće biti godina u kojoj će se to ostvariti. Stoga stolna računala i dalje ne idu nikamo. Premda im mnogi u zadnjih nekoliko godina predviđaju pad u zaborav, to se još dugo neće dogoditi.

Kao i posljednjih godina, i u 2022. će se najviše tražiti gaming računala s jakim procesorima i grafičkim karticama za vrhunske performanse u igrama. Osim toga, ljudima kojima je bitno da imaju pouzdano i brzo računalo za posao, ostat će nezamjenjiva računala za ured.

U svijetu mobitela stižu inovacije kamere, baterije i ekrana

Vjerojatno najprodavaniji komad tehnologije bez kojeg apsolutno nikamo ne idemo je mobitel. Pametni mobiteli su postali naša produžena ruka, a koristimo ih za sve više namjena, od standardnih razgovora i komunikacije preko društvenih mreža do slanja mailova i online kupovine.

I u 2022. će se voditi bitka između poznatih rivala Applea i Samsunga, a rastući brend koji se istaknuo odličnim omjerom cijene i kvalitete je i Xiaomi. Također svjedočimo i povratku poznatog brenda Motorola koji se ponovno ističe s odličnim modelima po povoljnim cijenama.

Novi trendovi u svijetu smartphonea uključuju brze procesore s do čak osam jezgri, puno memorije i sve veći napredak kamera na mobitelu. Danas na smartphoneima imamo kamere koje uz pomoć umjetne inteligencije rade savršene fotografije u svim uvjetima osvjetljenja, a fotografije snimljene mobitelom sve više izgledaju kao da su ih snimali profesionalni fotografi.

Foto: Press

U 2021. smo doživjeli početak 5G ere na tržištu smartphonea, a u 2022. će u prodaji biti sve više uređaja koji omogućuju ovu značajku. To će nam omogućiti brži upload i brži i kvalitetniji streaming. Osim bržeg mobilnog interneta, 2022. će biti godina brzog punjenja. Proizvođači su prepoznali dinamičnost današnjeg života i osmislili baterije koje se pune od 0 do 50% u samo nekoliko minuta.

Novi trendovi u svijetu smartphonea podrazumijevaju i velike brzine osvježavanja ekrana pa ćemo sve češće nalaziti uređaje sa 120 Hz osvježavanjem ekrana. To će se vjerojatno najviše svidjeti gejmerima i onima koji vole gledati videosadržaje na mobitelu.

Gejmere čeka gomila uzbudljivih noviteta

Što se tiče gaminga, i u 2022. će se nastaviti podjela na tzv. „PC-aše“ i konzolaše. Lani je Sony napravio odličan posao i izazvao pravu pomamu za svojom novom konzolom Playstation 5, a ove godine se očekuje izlazak gomile novih atraktivnih naslova.

Neki od naslova za koje gejmeri trebaju početi spremati novac u kasicu su Horizon Forbidden West, God of War Ragnarok, Gran Turismo 7, Starfield, nastavak The Legend of Zelda: Breath of the Wild i mnogi drugi.

Očekuje se da će 2022. biti značajna godina za gejmere i po inovacijama u načinu igranja. Pojavile su se futurističke ideje o metaverzumu, a čini se da su te ideje sve bliže realizaciji. Gaming iskustvo će sve više ići u smjeru proširene stvarnosti. Interaktivno iskustvo će nam omogućiti sve naprednija gaming oprema, a gadgeti poput VR naočala i VR setova za glavu postat će standard.

Foto: Press

Televizori donose novo iskustvo i nikad bolju kvalitetu slike

Da biste mogli još više uživati u gaming iskustvu i gledanju omiljenih serija i filmova, treba vam i televizor nove generacije. Smart televizori već su u velikoj mjeri postali standard u mnogim kućanstvima, a u 2022. mogli bi potpuno zamijeniti klasične televizore.

U trgovinama su se već počeli pojavljivati i modeli s 8K rezolucijom koji postupno zamjenjuju 4K modele, a očekuje se da će preuzeti sve veći postotak tržišta. S četiri puta više piksela, na 8K televizorima ćemo gledati još oštriju sliku, s još više detalja.

Osim toga, sve je više modela s novim OLED i QLED panelima koji vam omogućuju da gledate izrazito realnu sliku i širok spektar boja, a prednost im je svakako i manja potrošnja električne energije. 

Pametni kućanski uređaji sve više preuzimaju tržište, najpopularniji ostaje robotski usisavač

U zadnjih nekoliko godina u kategoriji pametnih uređaja sve je više onih koji će pretvoriti naše kuće u – pametne kuće. Jedan od najprodavanijih pametnih kućnih pomagača na tržištu je robotski usisavač.

Ovi uređaji su tijekom prošle godine postali cjenovno dostupni i pristupačni većem broju ljudi pa će se ovaj trend nastaviti i u 2022. Vjerojatno su najpoznatiji modeli Xiaomi robotskih usisavača, a još neki od traženih brendova su 360 i Roborock.

Foto: Press

U zadnje vrijeme se istaknuo i brend Dyson. Njihovi inteligentni uređaji svojim mogućnostima olakšavaju svakodnevno održavanje životnog prostora, a na internetu je gomila recenzija zadovoljnih kupaca koji tvrde da se isplati uložiti u ove uređaje. Možemo ih promatrati kao dugoročno ulaganje koje će donijeti ogromnu uštedu našeg vremena.

Pogledajte ponudu najnovijih uređaja na jednom mjestu

Ovo su samo neki od uređaja koje će svi htjeti imati u 2022., a sada i vi možete složiti svoju listu želja. Najbolje iz svijeta tehnike možete pronaći u jednom od najvećih lanaca maloprodajnih dućana tehničkom robom u Hrvatskoj – Vacom računala.

Već više od 15 godina omogućuju kupcima da se opreme najnovijim uređajima na tržištu, pa ako priželjkujete novi mobitel, laptop, televizor ili neki drugi pametni uređaj, posjetite Vacom internetsku trgovinu i pogledajte što sve imaju u ponudi.

Foto: Press

Ako više volite uživo kupovati nove uređaje, možete ih posjetiti i u nekoj od čak 23 poslovnice diljem Hrvatske, a za više informacija možete ih kontaktirati i putem e-maila (internet-trgovina@vacom.hr) ili telefonski (043/332-006).

Sadržaj donose Index i Vacom u suradnji te u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Pročitajte više