Ako osjetite neki od ovih simptoma, odmah idite liječniku

Screenshot: YouTube

NEKI od nas boje se da će ih liječnici smatrati hipohondrima, dok drugi misle da je odlazak liječniku znak slabosti.

Oba stava su pogrešna, jer postoje neki simptomi za koje se liječnici nadaju da ih pacijenti neće ignorirati. Ovo nije popis simptoma zbog kojih morate zvati hitnu pomoć, kao što je bol u prsima, niti su očiti, poput kvržice u dojci ili testisima. Ovo je pet simptoma koje ne treba ignorirati, prema preporukama liječnika.

1. Problemi s uriniranjem

Teškoće pri mokrenju mogu biti znak karcinoma prostate ili uvećanja prostate koja pritišće cijev kojom urin izlazi iz mjehura. Ostali simptomi raka koje ne treba zanemarivati su učestala potreba za mokrenjem noću, osjećaj žarenja ili bol pri mokrenju. Prema podacima zdravstvenog sustava Velike Britanije, godišnje se dijagnosticira čak 40.000 slučajeva karcinoma prostate svake godine u toj zemlji.

2. Neobična stolica

Proljev je jedan od manje poznatih simptoma žučnih kamenaca, koji mogu izazvati bol u trbuhu ako se blokira neki od žučnih vodova. Ako se skupi previše žuči u tijelu, dolazi do proljeva. Stolica koja jako zaudara ili je neobične boje također može biti simptom istog oboljenja.

3. Madeži

Madeži se možda čine kozmetičkim problemom koji ne zaslužuju odlazak liječniku, no oni mogu biti rani znak raka kože. Liječnici upozoravaju da obratite pozornost na madeže s nepravilnim obojenjem (većina madeža je u jednoj ili dvije boje, a većina melanoma ima više boja), madeže neravnih rubova (madeži su većinom ovalnog oblika s glatkim rubovima), krvarenje, crvenilo i upaljene te otečene madeže te one koji iznenada narastu (većina madeža je širine olovke)

4. Bol u gornjem dijelu leđa nakon spavanja

Konstantna bol u gornjem dijelu leđa je također važan znak bolesti. Može biti riječ o iščašenju diska, a ne samo lošem držanju.

5. Fantomski mirisi

"Phantosmia" je medicinski izraz kojim se označava stanje u kojem osoba osjeća mirise kojih zapravo nema. Ona može biti znak Alzheimerove bolesti, epilepsije i predstavlja jednu vrstu halucinacije. Miris koji osjeća samo ta osoba često je neugodan. 

Pročitajte više