Ako ste posijedili u ovoj dobi to može biti znak ozbiljnih zdravstvenih problema

Foto: Instagram

MNOGI sijedu kosu povezuju sa starenjem, no i mlađim ljudima se nerijetko počnu pojavljivati prve sijede vlasi. Ako vam je kosa ozbiljnije posijedila prije 35. godine to bi mogao biti znak upozorenja za druge zdravstvene probleme.

Sijeda kosa zaista jest znak starenja, no to se odnosi na starenje melanocita, stanica koje u vašoj kosi proizvode pigment melanin.

"Te stanice s vremenom prestanu proizvoditi melanin, a kao rezultat kosa postaje sijeda sve dok sasvim ne pobijeli", objasnila je za Men's Health dermatologinja Melissa Piliang.

Ovaj proces ne bi trebao utjecati na strukturu vaše kose pa se ne trebate brinuti da ćete postati ćelavi, no mogli biste primijetiti da vam kosa postaje grublja na dodir.

Ne postajemo svi sijedi u isto vrijeme, a na to najviše utječe genetika.

"Otprilike polovica ljudi je do 50. godine djelomično sijeda", objasnila je doktorica Piliang.

Ako vam se puno ranije počnu pojavljivati sjedine, to bi mogao biti pokazatelj da imate drugih zdravstvenih problema.

Istraživanja pokazuju da sijeda kosa može značiti probleme sa srcem. Studija koju je proveli indijski kardiolozi pokazuje da su muškarci mlađi od 40 godina koji su rano posijedili imaju pet puta veće šanse za razvoj bolesti koronarnih arterija od muškaraca iste dobi koji nisu bili sijedi.

Znanstvenici iz Velike Britanije starenje melanocita povezuju s oksidativnim stresom, biološkim procesom koji može oštetiti zdrave stanice i tkivo.

Liječnici tvrde da se ne može sa sigurnošću potvrditi da je sijeda kosa povezana sa srčanim bolestima, no ipak upozoravaju da bi se svi koji primijete da su značajno posijedili prije 35. godine trebali konzultirati sa svojim liječnikom.  

Pročitajte više