Albina nije prošla u finale Eurosonga

Foto: Press/Eurovision TV/Reuters

ZAVRŠILA je prva polufinalna večer Eurosonga, a hrvatska predstavnica Albina Grčić nije uspjela izboriti finale.

U prvoj polufinalnoj večeri u finale su se plasirali Norveška, Izrael, Rusija, Azerbajdžan, Malta, Litva, Cipar, Švedska, Belgija i Ukrajina.

U prvoj polufinalnoj večeri prikazani su i isječci direktnih finalista Italije, Njemačke i Nizozemske.

Večeras su glasale samo zemlje koje nastupaju i tri zemlje koje su već u finalu.

Kao što eurovizijska tradicija nalaže, svaka zemlja dijelila je od jednog do 12 bodova. Broj bodova nije bio objavljen, gledatelji su doznali samo deset zemalja koje prolaze u finale. Sve o broju bodova koje su dobili doznat ćemo u subotnjem finalu.

Hrvatska osam puta bez finala

Otkako se na Eurosongu održavaju polufinalne večeri, Hrvatska se sad čak osam puta nije uspjela plasirati u finale. Zbog loših rezultata izostali smo s natjecanja 2014. i 2015. godine.

Litva otvorila show

Prvi na eurovizijskoj pozornici bio je The Roof s pjesmom Discoteque. The Roof je bio jedan prošlogodišnjih favorita za pobjedu, a eurovizijski fanovi ga obožavaju i ove godine. Izborio je finale.

Drugi su bili Slovenci, odnosno Ana Soklič s pjesmom Amen. Ove godine se dvije pjesme zovu Amen - slovenska i austrijska.

Na red je zatim došla ruska pjesma. Rusiju ove godine predstavlja Manizha s pjesmom Russian Woman koja se prije natjecanja suočila s problemima zbog teksta pjesme koji su ruski konzervativci smatrali previše provokativnim.

Švedska je nastupila pod rednim brojem četiri, predstavlja ju Tusse s pjesmom Voices. I on je izborio finale.

.

Najneobičniji nastup prve polufinalne večeri bio je onaj Australije jer izvođačica nije bila u Rotterdamu, već je nastupala iz svoje zemlje.

Sjeverna Makedonija bila je šesta. Njihov predstavnik Vasil izveo je pjesmu Here I Stand.

Sedmi su bili Irci, odnosno Lesley Roy s pjesmom Maps. Izvedba je zbog tehničkih poteškoća kasnila, ali su se režija i voditeljica odlično snašli.

Cipar i Elena Tsagrinou s pjesmom El Diablo na eurovizijski stage stigli su osmi. Zbog teksta pjesme Elenu Tsagrinou napadala je tamošnja crkva koja je htjela zabraniti odlazak na Euroviziju.

Norveški TIX izveo je pjesmu Fallen Angel kao deveti u prvoj večeri.

Albina zaradila ovacije, ali ne i finale

Na scenu je nakon njega stigla hrvatska predstavnica Albina Grčić, kao deseta po redu.  Albina je zaradila ovacije u dvorani, izvedba se publici jako svidjela, no ne dovoljno za prolaz u finale.

Nakon Albine na stage su stigli Belgijci Hooverphonic i pjesma The Wrong Place.

Izrael je nastupio 12. po redu. Eden Alene izvela je pjesmu Set Me Free i izborila finale.

Rumunji su se predstavili pjesmom Amnesia koju je izvela ROXEN.

14. su na pozornicu stigli finalisti Azerbajdžan i Efendi s pjesmom Mata Hari. Azerbajdžanska Ariana Grande, kako su je prozvali, izborila je finale.

Pretposljednji nastup prve polufinalne večeri bio je onaj ukrajinski. Go_A je izborila finale pjesmom Shum.

Posljednja je nastupila malteška predstavnica Destiny s pjesmom Je Me Casse. Maltežanka je trenutno jedna od favoritkinja za pobjedu.

U Index Studiju uživo se komentirao nastup hrvatske predstavnice Albine Grčić na Eurosongu.

Gosti našeg Hrvoja Marjanovića bili su glazbenica Neda Parmać, koja je sa skupinom Feminnem 2010. predstavljala Hrvatsku na Eurosongu, i glazbenik, novinar i pisac Anđelo Jurkas.

Albini kladionice predviđale finale

Albina Grčić bila je 17. na kladionicama kada je riječ o finalnom poretku.

Kladionice su joj predviđale ulazak u finale s osmog mjesta u polufinalu. Kada je riječ o specijaliziranim sajtovima koje pohode eurovizijski fanovi, tamošnje kladionice i ankete predviđale su da bi Hrvatska u finale mogla i s drugog mjesta.

Većina zemalja na Eurosong je poslala izvođače koji su trebali nastupiti i prošle godine, a Hrvatska je među zemljama koje to ipak nisu napravile. Sve zemlje su ove godine morale izabrati nove pjesme za natjecanje. 

Albina Grčić pobijedila je na Dori skladbom Tick-Tock koju je napisao Branimir Mihaljević. Tada smo u Indexovom studiju pričali o njezinim dojmovima.

Pročitajte više