"Amazing Grace": Ljepša strana povijesti

HOLLYWOOD nas dugo vremena nastoji uvjeriti da su SAD najnaprednija i najslobodarskija zemlja na svijetu, odnosno da je svijet bio u mraku sve dok se 1776. u Americi nije upalilo svjetlo slobode, demokracije i ljudskih prava. Tu je tvrdnju, s druge strane, nekako teško pomiriti s činjenicom da arhitekt velike američke revolucije nije imao nikakvih problema s time da na tržnici prodaje majku vlastite djece. Pokušaj da se ta nesavršenost američke demokracije, pak, je doveo do najkrvavijeg rata u američkoj povijesti. Drugi narodi i države, uključujući staru i navodno reakcionarnu Europu, su taj problem riješili desetljećima prije i to na daleko lakši, jeftiniji i elegantniji način o čemu svjedoči film "Amazing Grace", odnedavno dostupan u hrvatskim videotekama.

Film je ime dobio po znamenitoj kršćanskoj himni čiji je autor bio John Newton (1725 – 1807), engleski kapetan broda za prijevoz roblja koji je na jednom putovanju doživio duhovnu preobrazbu i postao ne samo anglikanski svećenik, nego jedan od vodećih boraca za ukidanje ropstva. Newton (koga tumači Albert Finney) se u filmu pojavljuje kao mentor glavnog junaka, reformatorski nastrojenog političara Williama Wilberforcea (Gruffud) koji je krajem 18. stoljeća odlučio svu svoju energiju uložiti kako bi u Parlamentu isposlovao zabranu trgovine robljem. Iako Wilberforce uživa podršku i prijateljstvo mnogih, uključujući čak i mladog premijera Williama Pitta (Cumberbatch), njegova inicijativa se suočava sa snažnim otporom poslovnih krugova čiji zastupnici, poput Barnastrea Tarletona (Hinds), tvrde da trgovina robljem predstavlja ekonomski temelj Britanskog Imperija. Kada Britanija zarati s revolucionarnom Francuskom, ti argumenti dobivaju na snazi, a Wilberforce se mora braniti od optužbi za potkopavanje ratnih napora. Wilberforce, izmučen političkim neuspjehom i bolešću, nalazi se na izmaku snaga, ali će ga susret s mladom Barbarom Spooner (Garai) vratiti u život i dati mu poticaj da nastavi naizgled izgubljenu borbu.

Režiseru Michael Apted, uglednom britanskom filmašu koji se od 2003. godine kiti prestižnom titulom predsjednika Redateljskog ceha Amerike (DGA), povijesne teme nisu strane, a o čemu najbolje svjedoče prve tri epizode hvaljene HBO-ve mini-serije "Stari Rim". Priča o ukidanju trgovine robljem u Britaniji je, pak, i za njega predstavljala problem, s obzirom da se taj proces svodio na pisanje peticija, propovijedi u crkvama i na suvremenim gledateljima ne baš zanimljivu parlamentarnu proceduru. Nedostatak filmične akcije je, s druge strane, lišio "Amazing Grace" problematičnih sadržaja, pa je film jedan od rijetkih filmova koji nisu namijenjena djeci, a koji se mogu pohvaliti blagim cenzorskim PG-rejtingom.

Scenarist Steven Knight taj problem pokušava riješiti korištenjem flashbacka, kao i uvođenjem lika Barbare Spooner kao dramaturške prekretnice filma. Međutim, svi ti trikovi ne mogu sakriti da su likovi u ovom filmu predvidljivo jednodimenzionalni, isto kao i sam rasplet. "Amazing Grace" gledljivim čini prije svega izvrsna glumačka ekipa (kojoj asistira slavni senegalski pjevač Youssou N'Dour kao crnački aktivist Ouladauh Equiano), kao i savršena rekonstrukcija Britanije na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće. Jedini trenutak u kome film skreće od skolastičke podjele na "dobre" i "loše momke" jest onaj u kome je Wilberforce prisiljen ograditi se od svog suborca Thomasa Clarksona (Sewell), ekstremnog ljevičara koji pokušaje mirne društvene reforme smatra promašenim i pretpostavlja im revolucionarno nasilje nalik na ono koje je izazvalo krvoproliće u Francuskoj i ostatku Europe. Wilberforce odbija te sugestije, i zbog toga "Amazing Grace" nema neke posebno uzbudljive scene, dok, s druge strane, pokazuje kako povijest s vremena na vrijeme može imati i neke mirnije i ljepše strane.

Na DVD-izdanju se uz reportažu sa snimanja nalazi i audio-komentar Apteda i Gruffuda. On je posvećen uglavnom objašnjavanju raznih povijesnih detalja, ali sadrži i neka zanimljiva opažanja, poput onih da je Wilberforce u svoje vrijeme izazvao status quo na isti način na koji bi netko danas to učinio zahtijevajući zabranu trgovine naftom.

uloge: Ioan Gruffud, Romola Garai, Rufus Sewell, Benedict Cumberbatch, Albert Finney, Nicholas Farrell, Youssou N'Dour, Ciaran Hinds, Toby Jones

režija: Michael Apted

proizvodnja: Universal, Britanija/SAD, 2006.

trajanje: 120 '

OCJENA: 6/10

Dragan Antulov

Pročitajte više