ANALIZA Je li Turudić obični simp?

Foto: Dino Stanin/Boris Scitur/PIXSELL/Pexels

/simp - osoba koja pokazuje pretjeranu simpatiju i daje previše pozornosti osobi koja joj ne uzvraća istom mjerom; papučar, šonjo, papak/

Povijest je prepuna simpova.

Julije Cezar simpao je za Kleopatrom, Romeo za Julijom, Dante za Beatrice, ja za našom vodećom baddie Albinom Musić. Naravno da je tako, pa reprodukcija je temelj života i jedan od osnovnih bioloških imperativa. Većina živih bića na planetu upušta se u obrede parenja u kojima udvarači pokušavaju pošto-poto dokazati svom partneru da izabere baš njihove gene za djecu.

Ptice cvrkuću, lavovi riču, paunovi se šepure raskošnim bojama… Život se svugdje gleda u rangovima, a svaka vrsta ima specifičan način pokazivanja partnerici da ni s kim drugim ne može proći bolje. A nego čemu ste mislili da služe oni obredi dolaska po curu vlastitim autom, plaćanja prvog dejta i smještanja podobnih nesposobnjakovića na ključne upravne pozicije? Koliko god se ne slagali s ovim obredima, od njihovih principa ne možete pobjeći. Svi imate svoje standarde kojima mjerite vrijednost partnera na seksualnom tržištu. I svi ste u nekoj mjeri slabi na simpanje, bili njegovi primatelji ili pružatelji.

Kao i sa svim drugim glupostima koje radimo, ljudi nisu jedina vrsta koja je sklona simpanju.

Primjerice, minijaturni mužjaci grdobine jednom zagrizu ogromnu ženku i više nikad ne puštaju. Doslovno se fizički stope s tijelom ženke. Znam, znam, kao da slušate neki YouTube klip Stjepana Hausera.

Ali tko bi odolio toj miloj faci?

A u drugoj krajnosti imamo potpune seljačine životinjskog carstva kojih se ne bi posramilo ni Sidro u najboljim danima.

Nilski konji zadivljuju ženke tako što dođu blizu njih i počnu - pazite sad - srati. I to ne onako protokolarno kako ste vidjeli pse, ovce ili konje. Ne, ne, nilski konji koriste onaj nevini repić uz pomoćni prdež ne bi li ženka što bolje osjetila miomiris testosterona.

A ženke nisu ništa bolje - pogodite kako označe partnera kojeg su odabrale? Znanstveni pojam je “submisivna defekacija”.

Gledajte na vlastitu odgovornost, ali ništa vas neće iznenaditi ako ste ikad pratili prijenos saborske sjednice:

A kad smo kod sabora, vratimo se na ljude, i to urnebesni dvojac Turudić/Rimac. Da su holivudski par ko Brangelina, oni bi bili Turudimac, ali dosta o prdežu, zaboga.

Turudić vs. Rimac

Turudićeve poruke Josipi Pleslić ex Rimac imaju podjednaku dozu i grdobina i nilskih konja, zbog čega je teško zaključiti je li on po tim porukama običan simp ili, khm khm, “dominantan bijelac na poziciji moći”. Sjećate se te ere? O tim modernim metodama zavođenja bi tek trebalo napisati knjigu.

Ali idemo analizirati Turudićeve poruke ne bismo li saznali je li naš novi zakonodavni mogul pravo muško ili… krivo muško, valjda?

Pa kaže:

22. 5. 2016.

11:54 Rimac: Radosti treba mi pravilnik o radu povjerenstva za sprjecavanje sukoba interesa ako mozes doc do njega
13:31 Turudić: Probat cu sutra

13:32 R: Ok molim te
13:32 T: Jel to poslovnik ili pravilnik?
13:32 R: Mislim pravilnik
13:33 T. Ok
13:33 T: Jel za Tomu?
13:33 R: Da
13:33 R: Hvalaaaa radostiii
15:14 T: Sve sam zguglao, sutra ti saljem
15:19 R: Ok super

Klasična pozicija iskusnog mačka i mlade kolegice. Ona ili ne zna koristiti Google ili je jednostavno navikla parazitirati na muškim kolegama koji su na usluzi pa traži ni manje ni više nego predsjednika Županijskog suda u Zagrebu da gugla umjesto nje. Političari su ubili satiru i sjede na njenom mrtvom tijelu kao na tronu.

Ako zanemarimo da osoba na takvoj poziciji nema što guglati pravilnike manje kompetentnima, Turudić se ovdje solidno snalazi. Odgodio je odgovor - a zatim i uslužnost - da ne zvuči očajno, pitao nekoliko potpitanja u kojima daje sugestiju da je “Tomo” pravi razlog te uslužnosti. Nije za osudu.

Malo je problematično što nije mogao izdržati pa je javio unutar 2 sata da je sve izguglao - odaje dojam da je guglao satima samo za nju. Tijekom radnog vremena, dok predsjedava Županijskim sudom u Zagrebu.

Minus, ali bar nije poslao isti dan. Zasad je na dobrom putu.

23. 5. 2016.

8:18 T: Kako da ti dostavim Pravilnik?

8:28 R: Mozes li na mail ili uslikat pa na viber
8:49 T: Vidit cu, mislim da toga ima vise
8:49 R: Ja sam na jugu da nisam ja bi doletila negdi po to
8:50 R: A odvjetniku treba to
8:50 R: Zbog ovog
8:50 T: Posalji mi odvjetnika
8:51 R: A kako kad je u st
8:51 R: Jedino mogu naseg Vladu Galica
8:53 T: To ima puno clanaka, par stranica….
8:54 T: Posalji mi svoj mail
8:56 R: (šalje mail)

Turudić pametno igra kartu starješine i otežava mladoj Josipi, pametno procijenivši da nije dobro biti pretjerano servilan da se ne bi stopio u garnituru njenih udvarača. Mrvicu se prerano javio, ali pitanje i prilagodba nakon njenog odgovora su na mjestu. Kad je vidio da ona traži da dokumente “uslika pa na Viber”, shvatio je s čim ima posla i mrvicu iznervirano mahao dokumentima pred njom ne bi li se potrudila malo da dobije ono što želi. Pametno!

“Mislim da ima toga više” i “to ima puno članaka, par stranica” jasno podižu težinu ove usluge na višu razinu, i to njenom krivnjom, što implicira da mu kolegica nešto duguje. Namig, namig.

Dva važna detalja za odlikaše:

  • Turudićev sve umanjeniji izričaj po pitanju gramatike da bi se uskladio s mlađom i nekima atraktivnom kolegicom (velika slova, četiri točke…); ne želi ispasti šmokljan
  • “Ja sam na jugu da nisam ja bi doletila negdi po to” - suptilan, ali značajan detalj u kojem Turudić jamačno vidi sve što poželi vidjeti

4.1.2018.

8:51 T: Nisi se javila…

8:51 T: Trebat ćeš ti mene…
8:55 R: Bolje da pitas kako me ljeciti
8:56 T: Da da…
10:21 T: Šta da ti donesem?
10:21 R: Malo vitamina
10:22 T: Kada i gdje?
10:25 R: Jos sam kratko u uredu pa cu u stan ….fibra me satra
10:25 T: Ajdee..
10:25 T: Odmaraj se..

U pola godine moglo se dogoditi štošta, a njihov odnos očito je imao priliku razvijati se u nešto za što je Turudićev izričaj postajao sve umanjeniji i umanjeniji. Nastavlja se igra moćnog mužjaka jasnim iskazom da “će ga ona trebati”, na što Josipa ekspertno trepće okicama i stavlja se u poziciju žrtve. Ovo su trenuci kolebanja i plesa na granici, trenuci u kojima muškarac određuje kako će izgledati odnos moći u odnosu, trenuci u kojima se dijeli simp od čistokrvnog Balkanca koji nema kad.

Turudić pada njen test na jako glup način. Zvao je njen blef ovom “Da da…” porukom (moglo je to i bolje, ali nije katastrofa jer ipak pokušava održati auru zaposlenog suca), ali nije izdržao i samo sat i pol kasnije pita što točno napraviti da joj, jadnoj, pomogne. Jako loše.

I ne samo to, nastavlja ovim “Kada i gdje?” emanirajući podređenu potrebitost na sva zvona. Srećom, pribrao se u ove tri minute koliko si je ona uzela za odgovor (i pokazala mu tko drži konce ovog razgovora) pa bar nije bio dodatno naporan.

Vrlo loše odrađeno, pogotovo ako uzmemo u obzir da mu Josipa nudi i previše materijala za kvalitetan odgovor.

Možda Turudić ni sam nije siguran što želi?

12. 1. 2018.

11:09 T: Jesi ozdravila?

11:23 R: Napola
11:24 R: Evo bistrim zakon o sprjecavanju sukoba interesa
11:28 T: Glup zakon
11:30 R: Daaaa
11:41 T: To vam je vaša borba dala…
11:46 T: Ponašaju se kao da su tužitelji i suci…

Tjedan dana kasnije, Turudić se prvi javlja jer Josipa nije zagrizla za one zadnje poruke razočarane podrške. Na njegovo javljanje odmah skreće temu na njegovu djelatnost, a Turudić nameće autoritativna mišljenja, ali i loše kalkulira tajming odgovora. Josipa mu ne odgovara skoro 15 minuta, on s 4 minute drži hladnu glavu, ali završni odgovor je grozan.

Budući da nije dobio uzvrat na predzadnju poruku, poslao je još jednu cijelih 5 minuta kasnije. Ako igdje možemo detektirati točku gdje je uz sav svoj autoritet uspio službeno postati simp u ovoj komunikaciji, to je ova.

27. 8. 2018.

10:56 T: Disi lipa?
11:10 R: Radosti u Zg
11:13 T: Kad se vidimo?
11:16 R: Ne smijes se ti druzit samnom
11:22 T: Smijem
11:32 R: Eto reci kada
11:33 T: Sutra 11?
11:33 R: Moze li u 12
11:33 T: Može
11:33 T: Sport Bili?
11:34 R: Mozeeeee
11:35 T: Pusaaa
11:37 R: Pusaaaaa
16:42 T: Ajmo u 11 30, moram poslije kod Bošnjakovića?

16:44 R: Moze i 11
16:51 T: Ok

Turudić na koljenima. “Disi lipa?”, Turudiću, ozbiljno? U nedostatku konteksta - jer sudim samo po ovim porukama - on se spušta na razinu lepršave slatkorječivosti ne bi li se umilio Josipi. Ona koristi njegovu taktiku koju smo mogli vidjeti u prvoj prepisci o papirima i Viberu, a on joj nakon 5-6 minuta preznojenih dlanova odgovara “smijem”. Na to ga ona desetak minuta pušta da se kuha. Naravno da je dobila odgovor na “eto reci kada” prije nego što je digla prst sa tipke “send”.

Na kraju joj Turudić dodatno povlađuje ovim razvlačenjem puse u njenom stilu, što je klasična odlika simp komunikacije. Nekoliko sati kasnije mijenja termin i spominje Bošnjakovića da bi malo podsjetio na prevažnu ulogu koju ima u životu kad ne piše puse i donosi vitamine, ali Josipa je neimpresionirana jer zna da ga ima u šaci.

Ovo je pozicija iz koje se jako teško izvući jednom kad se zakopaš u nju.

7. 2. 2019.

9:10 R: Di si druze
9:17 T: Evo radim
9:18 R: Ja u Time na kafi
9:18 R: Sa tvojom i mojom sutkinjom
9:18 R: Pazi je
9:20 T: Dodji u 10 i 15 do mene na sud
9:21 R: A sta ako me slikaju ahaaaa

9:21 R: Hocu
9:22 T: Slikar ću te ja
9:23 T: Ko na tvrdjavi…
9:25 R: Ahaaaa
9:34 R: Imam saborski odbor u 10
9:46 T: Ajde sada
9:46 T: Važno mi je
10:47 R: Sad sam gotova. U ministrice Žalac sam

Kakvo mrcvarenje. Josipa ga je zašila bez konca u nekoliko navrata, a on zvuči sve opterećenije i nesigurnije. Ona mu se javlja teškim riječima “di si druže”, a na njegov poraženi “evo radim” javlja da ga se sjetila jer je sa sutkinjom na kavi. Turudić ide u napad povrata muškosti i vrlo asertivno odgovara imperativom. Dobar potez, ali ona je ovo diplomirala. Josipa ga opet trola da ne smije biti viđena s njim, a on je svjestan da mora posegnuti za teškom muževnom artiljerijom ako planira imati ikakve šanse. Njenu opasku za fotografiranje komentira sugestivnim slijedom “Slikar ću te ja. Ko na tvrdjavi….”

Ne samo da mu je trebala minuta između te dvije poruke, nego je u prvoj poruci stavio znakovit tipfeler, a u drugoj poruci dodao i ove tri točke koje potiču maštu. Josipa ga nastavlja trolati i neregularno odgovarati, a on se grčevito drži za svoju poziciju jer jedino tako može ublažiti ova užasna “ajde sada, važno mi je” preklinjanja. Bu-hu. Ružno za gledati, suosjećam bratski s našim velikim sucem.

5. 9. 2019.

21:06 T: a di si lipa

21:07 R: skitam se po RH
21:07 T: Di? da dođem po tebe
21:07 R: Danas Dubrovnik i Split, sutra Zadar i Šibenik. a ti?
21:07 T: ZG
21:13 R: Čuvaš sustav
21:13 T: Čekam tebe…

Sve je gore i gore. Ove poruke zvuče kao klasični zov prirode, onaj tip uleta koji se šalje na 20 brojeva kad hormoni oglase vrhunac plodnosti u mjesecu. Još gore od onog zloglasnog slijeda “sretan rođendan” - “hvala” - “šta ima”.

Turudić naizgled žudi za Josipinim društvom i odmah se nudi doći po nju kao da je tjeran svježom bračnom svađom. Na njeno jasno odbijanje i hlađenje, on nastavlja u prethodno utvrđenom tonu (no pun intended!): “Čekam tebe…”

Grozno.

8. 1. 2020.

12:30 R: Di si družeeeee.
12:30 R: Trebam te
12:30 T: Dođi do mene sutra
12:31 R: Kada
12:31 T: 9?
12:31 R: Možeeeeeee

15. 1. 2020.

10:19 R: Radosti, može li kafa sutra ili petak
10:20 T: sutra 9?
10:21 R: Možeeeeeee

29. 1. 2020.

9:00 R: Radosti, može kava ujutro
12:26 T: Mogu 10?
12:35 R: Ok, doći ću

Turudić je ovdje izgubio svaku volju za životom. Nije nikakvo čudo da je morao posezati za umanjenim izričajem, ove poruke su puno veća sramota od bilo kakvog kaznenog djela koje je mogao počiniti druženjem s Josipom Pleslić ex Rimac.

Moja ocjena: Solidno je počeo, ali je na prve njene testove upropastio sve što se upropastiti moglo. Ako još uzmemo u obzir razinu komunikacije, zanimljivost i intelektualni naboj ovih razgovora, poprilično je žalosno da je najvažnija zakonodavna figura u državi pala na ovako slabog protivnika.

Bilo kako bilo, Turudić je definitivno simp.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala. 

Pročitajte više