ANKETA Ima li smisla džoker pitaj publiku u Milijunašu?

Screenshot: HRT

Nakon što je sinoćnji natjecatelj u kvizu Tko želi biti milijunaš ispao nakon krivog odgovora publike, brojni gledatelji su zaključili kako je džoker pitaj publiku beskoristan te da bi ga trebalo ukinuti. 

Ante Spahija, 36-godišnji arhitekt iz Šibenika, od početka je oduševio i Tarika i publiku smirenom igrom i opširnim znanjem. Prvog džokera, pola-pola, iskoristio je tek na 10. pitanju, za prelazak drugog praga. Sljedećeg džokera iskoristio je na 12. pitanju, o starom trgovačkom putu koji je vodio od južne Arabije do Sredozemlja. Džoker zovi pomogao mu je odgovorom "put tamjana", što je bilo točno. Ante je došao do 18.000 eura i činilo se kao da bi mogao doći do milijunskog pitanja.

No, džoker publika nije mu donio sreću. Na pitanju za 34.000 eura tražilo se ime naslovnog lika u poznatoj britanskoj kriminalističkoj seriji Umorstva u Midsomeru. "Od 2011. ubojstva u Midsomeru ne rješava Tom Barnaby, već njegov mlađi rođak", glasilo je pitanje u kojem se tražilo ime rođaka - Matthew, Mark, Luke ili John?  Za Matthewa je bilo 50% publike, za Marka 22%, za Johna 19%, za Lukea 9%. 

"I mene je ime Matthew najviše privuklo. Pedeset posto je dosta, no nije malo ni 22%. Kockati se pa možda profitirati ili uzeti ovaj popriličan iznos?" dvoumio se Ante te odlučio poslušati publiku. Nažalost, to nije bila dobra odluka. Točan odgovor je bio John, a Ante je pao na drugi prag i kući otišao s 5000 eura.

Gledatelji smatraju da publika često griješi

Takav rasplet događaja razljutio je brojne gledatelje koji su u komentarima na društvenim mrežama tvrdili kako publika često griješi te da taj džoker uopće nema smisla.

"Publika je džoker kojeg je najbolje iskoristiti maksimalno do 10. pitanja ako i ne trebaš jer nakon toga su u pravilu beskorisni. U zadnje vrijeme još više nego inače", "Maknuti publiku, vratiti znalce. Ova je strašno. Niti jedan točan odgovor u cijeloj sezoni", "Publika je smeće džoker. Vratit znalce hitno. Koja je korist imat džoker koji zna samo odgovorit koje je boje patka. Pa da ih pitaš gdje je Messi igrao prije PSG-a, pola njih ne bi znalo", "Zašto publika koja nikad ništa ne zna dolazi na kviz znanja?", "Na njemačkoj televiziji voditelj zamoli publiku da glasaju samo oni koji znaju", "Iznad 5. pitanja neisplativ džoker u većini slučajeva. E, da su mu samo bila tri znalca", samo su neki od komentara nezadovoljnih gledatelja.

Ovo nije prvi put da je publika pogriješila, tako da revolt gledatelja nije neočekivan. Tako je prije nekoliko tjedana publika zeznula Igora Barinića, skladištara iz Zagreba, koji nije znao odgovor na pitanje za prelazak drugog praga. Hlapić je bio postolarski šegrt, a Oliver Twist... - mesarev šegrt, konjušarev šegrt, kovačev šegrt ili pogrebnikov šegrt, glasilo je pitanje. Nije znao odgovor na pitanje, pa je pozvao džokera, koji je mislio da se radi o konjušarevu šegrtu. 

S obzirom na to da je bio nesiguran, Igor je tražio i pomoć publike. Njih 2% odgovorilo je mesarev šegrt, 27% konjušarev šegrt, 52% kovačev šegrt i 19% pogrebnikov šegrt. Prihvatio je mišljenje publike, a to je bilo i njegovo prvotno mišljenje, no publika je pogrešno odgovorila pa je otišao kući sa 150 €. Točan odgovor bio je pogrebnikov šegrt.

Pročitajte više