ANKETA Jesu li Vatreni ipak zaslužili doček?

Foto: Marko Prpic/Pixsell

VATRENI su sinoć izgubili od Španjolske u finalu Lige nacija, ali danas neće biti dočeka u Zagrebu. Izgleda da nitko nije raspoložen za takvo što.

"Grad Zagreb je u razgovorima s vladom RH oko organizacije dočeka hrvatske nogometne reprezentacije te će u slučaju osvajanja Lige nacije, kao i nakon Svjetskog nogometnog prvenstva 2022., zajednički snositi troškove", rekli su za Index iz Grada prije nekoliko dana jasno dajući do znanja da će dočeka biti samo ako se osvoji zlato.

No srebro nije bilo dovoljno za organizaciju dočeka. Hrvatski reprezentativci idu na pauze i odmore s obiteljima, a navijači se vraćaju radnim obavezama nakon što su se sinoć gubili živci tijekom penala.

 

Dočeci 2018. i 2022. 

Vatrene je 2018. godine, nakon osvojenog srebra na SP-u u Rusiji, na Trgu bana Jelačića dočekalo više od pola milijuna ljudi, dok je, usporedbe radi, Francuze u Parizu te iste godine dočekalo oko milijun ljudi. Pariz, usput rečeno, ima 2.2 milijuna stanovnika, a Zagreb nešto manje od 800 tisuća, no u Zagreb se tada sjatila čitava Hrvatska i bilo je uistinu spektakularno.

 

Zlatko Dalić je na Trgu zaplakao, a igrači su ga bacali u zrak, dok je Modrić bakljom predvodio navijanje do Trga, pri čemu mu je klicalo više od 200 tisuća ljudi. Te 2018. godine, prolazeći Savskom ulicom, nogometaši su skrenuli u vatrogasnu postaju i tamo proveli neko vrijeme i malo se osvježili prije dolaska na Trg.

2022. na Trgu bana Jelačića dočekalo ih je 80 tisuća ljudi. Za okupljene su pjevali Daleka obala, Jura Stublić, Dalmatino, Prljavo kazalište...

"Dobra večer, Zagrebe, dobra večer, Hrvatska. Hvala vam što ste došli u ovako velikom broju, htjeli smo vam donijeti zlato. Nažalost, nismo uspjeli, ali mislim da je i treće mjesto velika stvar, vaš dolazak ovdje to pokazuje. Uvjeren sam da će u budućnosti ova reprezentacija donijeti zlato u Hrvatsku", rekao je tada Modrić.

 

Pročitajte više