Apple kaznili s 2 milijuna dolara jer prodaje iPhone bez punjača

Screenshot: YouTube

NOVA praksa proizvođača pametnih telefona je prodaja uređaja bez punjača u paketu jer, uvjeravaju nas oni, to čine zbog brige za okoliš.

I dok su mnogi upoznati s ovom situacijom već odavno na sve odmahnuli rukom jer ovaj pristup (koji je krenuo od Applea) ne samo da stvara dodatne probleme već i daleko više otpada, proizvođači i dalje ustraju.

No ne i u Brazilu, gdje je agencija za zaštitu potrošača (Procon-SP) Appleu uručila kaznu u iznosu od dva milijuna dolara, i to upravo zbog micanja adaptera iz pakiranja iPhonea 12 i novijih pakiranja starijih uređaja. Točnije, Appleov potez krši državne zakone, piše Tilt.

Procon-SP još je u prosincu obavijestio Apple da njihov potez nije u skladu sa zakonom, a oni su im odgovorili da će micanje punjača biti bolje za okoliš te smanjiti emisije CO2 i iskapanje rijetkih ruda. Dodali su i da većina vlasnika telefona već ima punjače, ali to se nije svidjelo agenciji koja očito nije imala razumijevanja za njihovu ekološku osviještenost.

Kazna se jednim dijelom odnosi i na zavaravajuće tvrdnje o vodootpornosti uređaja jer, kao što znamo, Apple odbija uvažiti garanciju za oštećenja izazvana vodom iako reklamiraju da uređaj može dulje vrijeme biti pod vodom.

Apple može uložiti žalbu.

Pročitajte više