Graffiti majstori koji su sabotirali set "Domovine": Nije svaki musliman terorist

Screenshot: Facebook

GRUPA graffiti majstora koji su svojim grafitima trebali ukrasiti scenu popularne američke serije "Domovina", na kreativan je način uspjela ukazati na diskriminaciju i rasizam kojih je serija, kako napominju, prepuna.

"Tražili su od nas da stvorimo atmosferu autentičnog izbjegličkog kampa. Htjeli su grafite na arapskom, ali ih nije bilo briga što ćemo napisati. Zato smo odlučili ubaciti vlastite poruke", kaže Don Karle, jedan od grafitera, napominjući da serije poput "Domovine" ponižavaju čitavu jednu kulturu i ljude koji je čine, pretvarajući ih sve u teroriste.

Stoga je zajedno s ostalim graffiti majstorima tijekom snimanja u Berlinu na zidove "kampa" arapskim pismom ispisao poruke poput "'Domovina' nije serija", "Nema 'Domovine'" i "'Domovina' je rasistička".

"Gledatelji bi trebali biti sposobni prozreti nekorektne poruke koje se plasiraju kroz televizijski program i prepoznati političke poruke u serijama i filmovima", napominje Karle.

"'Domovina' na posve pogrešan način predstavlja srednji istok i širu regiju. Odlaze u krajnost i pretvaraju svakog Arapa i svakog muslimana u seriji u terorista", rekao je Karle.

Iako je u pitanju višestruko nagrađivana serija s milijunima fanova, njihova je mala sabotaža glasno odjeknula svijetom, a riječi podrške stižu im sa svih strana svijeta.

 
Graffiti Artists Sabotage Homeland Set

“Homeland is racist.” How did a group of graffiti artists hack the set of the award-winning drama?

Posted by AJ+ on Thursday, 15 October 2015

Pročitajte više