Asos prestao poslovati u Rusiji, dočekali ga problemi

Screenshot: YouTube

ASOS, popularna online modna trgovina, očekuje da će izgubiti oko 120 milijuna kuna zbog povlačenja s ruskog tržišta, što je odluka koju je uprava kompanije donijela zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Ovaj pesimistični izračun, kako prenosi Daily Mail, dolazi nakon što je kompanija već izgubila 140 milijuna kuna, i to u šestomjesečnom razdoblju do veljače ove godine. Taj je pak veliki gubitak nastao uslijed promjene politika poslovanja kojim je Asos htio za sebe dugoročnije vezati svoje kupce.

Iz kompanije ističu da je primjetan trend pada prodaje, koji objašnjavaju time što sve manje ljudi, uslijed globalnog popuštanja pandemijskih mjera, kupuje online. Osim toga, rekli su kako osjećaju posljedice problema u svjetskoj distribucijskoj mreži, zbog čega ne mogu normalno puniti zalihe robom.

Mnogi brendovi napuštaju Rusiju

Asos u svojoj odluci napuštanja ruskog tržišta nipošto nije jedini. Na taj su se potez odlučile i mnoge druge multinacionalne kompanije, što pod pritiskom investitora, što pod pritiskom potrošača.

Telekomunikacijski giganti Ericsson i Nokia, svjetski poznati proizvođač slatkiša Nestle ili Ikea, kompanija koja diljem svijeta prodaje namještaj, samo su neka od zvučnih imena koja se povlače iz Rusije. Njih je pratio i, primjerice, financijski sektor, pa su tako prekid poslovanja u Rusiji najavili i Deutsche Bank i Goldman Sachs, i svi od njih predviđaju velike gubitke za ovu godinu.

Pročitajte više