Atilini Huni mogli bi postati priznata manjina u Mađarskoj

Samoproglašeni potomci hunskog vođe Atile, poznatog u 5. stoljeću kao "bič Božji", mogli bi dobiti status etničke manjine u Mađarskoj nakon što su prikupili dovoljan broj potpisa u peticiji.

S obzirom na to da je mađarsko izborno povjerenstvo potvrdilo da je skupina prikupila više od 1000 valjanih potpisa, Odbor za etničke manjine mađarskog parlamenta o tom će pitanju raspravljati u utorak. Kako bi neka etnička skupina u Mađarskoj službeno dobila status etničke manjine mora dokazati da je u Mađarskoj živjela duže od 100 godina te prikupiti 1000 potpisa.

Odbor će uputiti preporuku parlamentu koji će donijeti odluku o tom pitanju. Neki komentatori su sugerirali da su inicijatori peticije motivirani dobivanjem subvencija koje Mađarska izdvaja za manjine.

Suvremeni mađarski Huni kažu da su se uvelike udaljili od starog imidža Huna koji siluju i pljačkaju iz doba kada su pustošili Europom.

"Današnji su Huni miroljubivi i ljubazni... mi nemamo ništa s krvoprolićem ili lukovima i strijelama", rekao je Gyorgy Kisfaludy koji sebe naziva visokim svećenikom Huna.

Kisfaludy kaže da u Mađarskoj i izvan njezinih granica živi 100.000 Huna. I sami su Mađari zahvaljujući provalama u zapadnu Europu u 10. stoljeću sebi priskrbili reputaciju krvoločnog naroda, a svećenici su tada molili: "Gospode, spasi nas od strijela Huna". Stranci su Arpadove Mađare, koji je tu naciju utemeljio 896. godine, povezivali s Hunima koji su došli četiri stoljeća ranije no između te dvije skupine ne postoji veza.

(Hina) xakoz ydgk

Pročitajte više