B.B. uputila Chiracu 7 zahtjeva za zaštitu životinja

UOUČI svog 70. rođendana bivša glumica Brigitte Bardot, angažirana na obrani životinja, tražila je od predsjednika Jacquesa Chiraca da udovolji njezinim molbama u korist životinja u otvorenom pismu kojeg je uputila u ponedjeljak.

Brigitte Bardot želi zabraniti uvoz svih proizvoda nastalih u lovu na foke u Kanadi, ritualno klanje bez omamljivanja, prodaju pasa i mačaka u specijaliziranim dućanima i putem malih oglasa, korištenje divljih životinja u cirkusima, koridu i borbe pijetlova, intenzivni uzgoj peradi i životinja za tržište krzna.

U pismu naslovljenom "Gospodine predsjedniče, dragi Jacques" bivša glumica naglašava da "je svako od tih traženja prihvatila najmanje jedna država članica Europske unije pa se Francuska se ne može skrivati iza debata zajednice jer se radi o nacionalnim mjerama.

Brigitte Bardot je od 1962. ukazivala na okrutnost klanja životinja u klaonicama i postgla je uvođenje zakonske obveze omamljivanja prije klanja. Godine 1977. snimke masakriranih beba foka na santi leda uznemirile su svijet, a B.B. je uspjela postići izglasavanje zakona o zabrani trgovine njihovom krznom.

Ona je 1986. osnovala svoju zakladu u Saint-Tropezu na Azurnoj obali, a godinu dana kasnije je na dražbi prodala osobne stvari i nakit za 3 milijuna franaka (oko 450.000 eura) koliko je francusko zakonodavstvo tražilo za osnivanje zaklade. Danas se sjedište "Zaklade Brigitte Bardot za zaštitu divljih i domaćih životinja" nalazi u Parizu.

(Hina) xtm ysd

Pročitajte više