BBC-ev "alternativni vodič kroz Hrvatsku"

U SKLOPU BBC-evih stranica posvećenim predstojećem Europskom prvenstvu, svaka od zemalja sudionica predstavljena je tzv. "alternativnim vodičem".

BBC priču o Hrvatskoj započinje, kao što je i očekivano na dijelu sitea posvećenom EP-u u nogometu, spominjanjem velikih hrvatskih nogometnih imena poput Davora Šukera, Zvonimira Bobana, Roberta Prosinečkog i Roberta Jarnija, a kao najveću hrvatsku nogometnu legendu navodi se Dražen Jerković, prvog strijelca SP-a 1962.

Među hrvatska nacionalna blaga BBC je, pomalo iznenađujuće, svrstao čuvenog austrijskog kompozitora Josepha Haydna. On je naime, rođen u hrvatskoj enklavi u Austriji, tečno je govorio hrvatski jezik, a u tekstu se spominje kako je upravo Haydn autor njemačke himne.

Ne znamo kako su novinari BBC-a uspjeli pronaći informaciju o navijačkoj pjesmi "Hrvatske žene vas vole" nekadašnje hrvatske predstavnice na Eurosongu, Claudije Beni, koja baš i nije zaživjela zbog fijaska naše reprezentacije na SP-u 2002, ali baš je ona spomenuta u paragrafu koji govori o hrvatskom "eurovizijskom pedigreu".

Kao "magični trenutak" hrvatskog nogometa BBC navodi čudesan lob Davora Šukera u utakmici protiv Danske na EP-u 1996, a odmah iza toga osvajanje trećeg mjesta na Svjetskom prvenstvu 1998. u Francuskoj, samo osam godina nakon prve službene utakmice hrvatske reprezentacije.

"Najgori trenutak" hrvatske nogometne reprezentacije, po mišljenju BBC-a, bio je teatralni pad Slavena Bilića na polufinalnoj utakmici protiv Francuske, zbog kojeg je Laurent Blanc propustio finale SP-a protiv Brazila.

Pročitajte više