Bećar ipak neće u zatvor: "Mala moja, ti u plavoj bluzi..." ipak nije prekršaj

Foto: Facebook

BRANIMIR Čolaković zbog spornog bećarca ipak neće u zatvor.

Sutkinja Dunja Bertok donijela je nepravomoćnu presudu prema kojoj nije utvrđeno da se prekršaj uopće dogodio, kao ni da se Čolaković obraćao baš policajki spornim stihovima "Mala moja, ti u plavoj bluzi, dođi bliže pa mi se naguzi".

"Incident" koji je podigao podosta prašine dogodio se na Ljetu valpovačkom 28. lipnja, tijekom povorke u kojoj je Branimir sudjelovao zajedno s kolegama iz svog folklornog društva.

Naime, uz optužnicu za kršenje Zakona o ravnopravnosti spolova, slavonski bećar bio je suočen i s optužnicom za vrijeđanje i omalovažavanje policijskog službenika prilikom vršenja službe. Prijetila mu je novčana kazna do 5000 kuna, a za drugu optužbu i zatvorska kazna.

Čolaković je na suđenju izjavio da se ne osjeća krivim, a sud je u obzir uzeo i mišljenje umjetničkog voditelja HKUD-a Valpovo, ujedno jednog od najcjenjenijih domaćih poznavatelja folklorne baštine Duška Topića.

Čolakovićev odvjetnik Goran Mrkić prethodno je u završnoj je riječi naglasio da je “izvođenje bećarca "pravo i sloboda svakog pojedinca", uključujući i Čolakovića. Dodao je također i da bi bi nastavak prakse podizanja optužnica zbog pjevanja bećarca "bio najeklatantniji primjer povratka u totalitarno društvo".
 

Pročitajte više