Beck LM 800: Formula 1 na švicarski način

ŠVICARSKA manufaktura iz mjestašca Muri kraj Berna poznata po plemenitim proizvodima od čijeg izgleda, potencijala, ali i cijene zastaje dah predstavila je na bečkom sajmu luksuza novu igračku za bogataše - model LM 800.

Novi je model premijerno predstavljen pred nekoliko dana na opće oduševljenje dobrostojeće klijentele. Dječački san osnivača tvrtke, Renea Becka se ostvario i nakon dva desetljeća je spreman proizvoditi model koji zahvaljući svojoj tehnološkoj nadmoći već nosi nadimak civilne Formule 1.

Njegov je motto bio i ostao "Započet ćemo u točki gdje su svi odustali", a LM 800 postao jedan od najpoželjnijih super-automobila koje novac može kupiti.

Kako stoji u priopćenju, inspiracija za razvoj modela je bila inspirirana prirodnim fenomenima, prema mišljenju mnogih, optimalnim uzorom kojeg jedan konstruktor može imati. Pritom se nisu libili niti Formule 1, pa tako LM 800 krasi odlična aerodinamika, ali i minimalna masa.

Primjena inovativnih konstrukcijskih rješenja i jednako naprednih materijala (aluminij, kevlar, titan,...) urodili su plodom: LM 800 teži svega 820 kg s punim spremnikom goriva, a dinamičkim svojstvima kuca na vrata najprestižnijeg natjecanja.

Pogonski motor je 4.2 V8 koji uz pomoć turbo-punjača razvija 478 kW/650 KS i 900 Nm. Ovdje napomenimo da je snagu po želji kupaca moguće i povećati. No za takvo što nema potrebe jer "bazni" LM postiže 100 km/h za 3 sekunde, do 200 km/h mu treba tek 7 sekundi, a maksimalna brzina je preko 350 km/h.

Jedino gdje je LM rezerviran su mjere. Tako je duljina 3.960 mm, a visina svega 951 mm. Za bolji osjećaj spomenut ćemo i širinu vozila koja iznosi točno 2.043 mm.

I za kraj malo o cijeni. Bazna izvedba koja ne uključuje klimatizaciju, navigaciju, alarm, pa čak ni električne podizače prozora stoji 750.000 CHF ili u "našoj" valuti oko 465.000 eura. Cijena za luksuznu izvedbu i motor pojačan na 1.000 KS je na upit.

Pročitajte više