Bentley Mulliner - najbolji oklop na svijetu

POLOVICOM travnja Bentley je objavio vijest o pokretanju proizvodnje oklopljenog modela, koji nudi prvoklasnu zaštitu i obilje luksuza. Meci iz kalašnjikova, eksplozije ručnih granata, ništa ne može prodrijeti kroz oklop Arnagea u izvedbi Mullinera.

Danas, kad su teroristički napadi postali svakodnevica, ljudi sve više pažnje posvećuju osobnoj zaštiti. Iako je cijena nevjerojatno visoka, oklopljene izvedbe ionako skupih automobila sve su popularnije.

Kako ne bi zaostajao za konkurencijom, Bentley je ponudio svoje viđenje u segmentu oklopljenih limuzina.

Točnije, riječ je o još jednom proizvodu nedavno obnovljenog odjela Mulliner, koji se prvenstveno bavi doradama Bentleyevih modela u smislu većeg komfora i luksuza.

Oklopljeni Arnage Mulliner u potpunosti udovoljava B6 standardu. Točnije, interijer će ostati netaknut ukoliko ručna granata detonira iznad krova automobila. Zaštićen je i postroj, pa će tako bez problema pretrpjeti simultanu eksploziju dvije granate.

Uz oklop, vozilo je moguće opremiti vlastitim sustavom dobave kisika, te sustavom koji omogućava brzo otvaranje vrata u izvanrednim situacijama. Također, tvrtka nudi kratki tečaj obuke za vozače.

Ono po čemu se ovo vozilo razlikuje od ostalih "oklopnjaka" je način na koji se vrši prenamjena. Dok drugi proizvođači naknadno opremaju serijsko vozilo oklopom, u Bentley oklop i materijale za apsorpciju energije ugrađuju od samog početka proizvodnje vozila.

Kako kaže direktor odjela Mulliner:"Bentley proizvodi oklopljene automobile, a ne automobile koji se naknadno opremaju zaštitom".

Ovjes, kočnički sustav, sustav kontrole stabilnosti i svi ostali vitalni dijelovi prošli su detaljnu preradu, kako bi bili optimizirani u skladu s novim karakteristikama vozila.

Prije samog početka serijske proizvodnje provedena su opsežna istraživanja na pet prototipa, kako ne bi bilo neugodnih iznenađenja u kasnijoj fazi proizvodnje.

Oklopljeni Bentley Arnage je dostupan u tri produljene izvedbe, međuosovinski razmak je produljen od 250 do 728 mm u odnosu na serijsku izvedbu.

Cijena modela Bentley Arnage sa B6 stupnjem zaštite iznosi oko 200.000 GBP uvećanoj za cijenu serijske izvedbe, dakle oko 300.000 GBP.

Pročitajte više