Beogradski šarmer Ljubiša Samardžić uživa u Dubrovniku

DA JE hrvatska obala oaza hedonizma srpske zvijezde često naglašavaju. U skladu s tim, mnogi susjedi nam ove godine osvježenje od vrućina su potražili na Jadranu, a jedan od njih, glumac koji u Dubrovniku već tradicionalno ljetuje je srpski šarmer Ljubiša Samardžić. On je ujedno i ovogodišnji gost Festivala Julian Rachlin and Friends, u čijem bogatom programu sa suprugom Mirjanom uživa svakodnevno.

Glumac rođen u Skopju u siromašnoj obitelji, vrlo rano ostao je bez oca, a djetinjstvo je proveo radeći u obiteljskoj slastičarnici. U Beograd se uputio s kartonskim koferom u rukama, a prekretnica njegovog života dogodila se kada je upoznao Krešu Golika koji ga je angažirao za film Branka Bauera, "Prekobrojna". Glumio je u nebrojenom nizu partizanskih filmova, partneri su mu nerijetko bili Boris Dvornik i Bata Živojinović, a danas se više bavi produkcijom i režijom, više nego glumom.

"Bio je to opet splet okolnosti. Nakon tih nekoliko producentski značajnih filmova, razbolio mi se sin. Odlučio sam se potpuno koncentrirati na njegovo liječenje. Otišao je u London gdje mu je transplantirana leđna moždina i kad se vratio u Beograd, bio sam siguran da se izvukao i da je toj strašnoj priči kraj. U tom je trenutku počelo bombardiranje Beograda, zbog kojeg se Draganu stanje pogoršalo. Odveo sam ga s njegovom suprugom i djecom kod moje kćeri Jovane u Budimpeštu i kad sam se vratio, te sam večeri došao na ideju da napravim film u kojem ću kroz osobne priče prikazati unutrašnji prkos i ludost svoje zemlje. I dok su sirene zavijale, svaki smo se dan nalazili u mome uredu, a svaki je suradnik donosio svoje doživljaje iz prethodne noći koje smo polako ubacivali u scenarij. Na kraju smo došli do divnog teksta i odlučili početi snimanje, makar i pod bombama. Na sreću, Milošević je relativno brzo potpisao i dao sve što su tražili i tog smo trenutka krenuli u realizaciju. Izabrao sam ekipu koju sam želio i od samih glumaca napravio čudo. Film “Nebeska udica” otvorio je Berlinski festival rame uz rame s Wendersovim “Hotelom od milijun dolara”. Nitko nije mogao vjerovati, bio sam presretan", nedavno je ispričao Samardžić.

Pročitajte više