Berlinale: Hrvatski glumci u glavnom natjecateljskom programu

OVE ĆE se godine na 60. međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu predstaviti i nekoliko hrvatskih glumaca koji su odigrali uloge u filmovima glavnog natjecateljskog programa.

Marija Škaričić glumi u jedinom hrvatskom konkurentu za Medvjeda

Mlada Splićanka Marija Škaričić se na ovogodišnjem Berlinaleu pojavljuje u dva filma. U kratkometražnoj konkurenciji nastupa u "Žutom mjesecu" Zvonimira Jurića, a tumači i glavnu ulogu u debitantskom uratku Burhana Quarbanija "Shahada".

U "Žutom mjesecu" tumači lik žene koja dolazi u posjet  trudnoj susjedi, koju je odglumila debitantica Lana Barić. Za tu je minijaturu Lana na prošlogodišnjem Festivalu igranog filma u Puli nagrađena Brezom za najbolju debitanticu.

U njemačko-turskoj koprodukciji, filmu "Shahada" debitanta Burhana Quarbanija, Marija glumi jednu od glavnih uloga. Film govori o tri mlada muslimana koja žive i rade u Berlinu, a čije su sudbine isprepletene tradicionalnim shvaćanjima i nametnutim suvremenim, zapadnjačkim načinom života. Marija glumi lik Lejle, muslimanke koja se nekoliko godina nakon nesreće ponovno susreće s policajcem koji ju je ranio.

Zrinka Cvitešić tumači glavni lik u novom filmu Jasmile Žbanić


Sličnom tematikom bavi se i hrvatska koprodukcija "Na putu" Jasmile Žbanić u kojoj je zaigralo čak četvero hrvatskih glumaca. Glavni ženski lik Lune u filmu tumači Zrinka Cvitešić koja će se ove godine na Berlinaleu predstaviti i kao najbolja mlada europska glumica u sklopu programa "Shooting Stars 2010." 

Glavnog muškog lika Amara odigrao je Leon Lučev kojemu ovo nije prvo pojavljivanje u stranim koprodukcijama, kao ni u filmovima koji su bili u konkurenciji Berlinalea. U manjim ulogama u filmu se pojavljuju Nina Violića kao Lunina prijateljica Lejla te Marija Kohn u ulozi Lunine bake.

Pročitajte više