Bill Gates, Napoleon i Picasso su in, a Isus, Beckham i Paris Hilton out

ULJENA slika većih dimenzija pod nazivom "Rasprava s Danteom o Božanstvenoj Komediji" s prikazom 103 povijesna lika i pomno osmišljenim detaljima postala je internet senzacija, a objavio ju je britanski Telegraph. Dugo se nagađalo tko su autori, točnije od 2006. godine, kad je slika nastala, da bi se kasnije "internetski detektivi" zapiljili u svaki detalj slike i primijetili trojicu likova kako iz desnog gornjeg kuta sa zidića promatraju sve ostale velikane.

Veliku rezoluciju naslovne fotografije pogledajte ovdje.

Trojica tajnovitih autora

Oni su slikari Dai Dudu, Li Tiezi i Zhang An. Pretpostavlja se da su bili inspirirani Rafaelovom renesansnom freskom "Atenska škola". Tada su bili naslikani antički filozofi, a danas povijesni velikani. Alastair Sooke, novinar rubrike kultura u The Daily Telegraphu kaže kako ovo slika "reflektira današnje kineske umjetnike koji su prisvojili zapadni stil života".

Slika na neki način pokazuje koga svijet danas smatra likovima koje bi svaki pristojan član društva trebao znati. Svatko tko gleda sliku treba se upitati nekoliko stvari. Poznaje li ljude koji su naslikani, jesu li svima svi detalji jasni, zašto su neki u grču, zašto opušteni, zašto pijani, a zašto na konjima. Istraživači kažu kako je slika ikonostas medijskih ikona, odnosno da su se ovi likovi našli na platnu jer se o njima pisalo u posljednjih godinu dana ili se pojavili na svjetskim naslovnicama. Ako je tako, zašto nigdje nema Michaela Jacksona ili Paris Hilton? Isusa ili Buddhe? Davida Beckhama ili Carle del Ponte? Nekima je na to pitanje odgovor manjak senzacije oko određenih osoba.

Na slici puno Kineza

Slika je veličine šest puta dva i pol metra te pored likova uključuje neke građevine poput Kineskog zida, egipatskih piramida ili Stonehengea. Na platnu su primjerice bivši čelnik SSSR-a Josif Staljin i talijanski slikar Leonardo Da Vinci u dubokom razgovoru, ruski premijer Vladimir Putin koji odmara noge pored umornog i posrnulog bivšeg boksača Mikea Tysona. Mnogo prikazanih likova su Kinezi, primjerice pjevač Cui Jian, vojskovođa Guan Yu, slikar Qi Baishi, bivši vladar Qin Shi Huang, revolucionari Sun Yat - Sen i Den Xiaoping, vojnik Lei Feng ili pjesnik Lia Bai prikazan u prepijanom stanju koji samo što ne kresne sa stolca na pod. U središtu slike se kineski diktator Mao Zedong smješka pušeći cigaretu dok mu iza leđa stoji kineski premijer Zhou Enlai.

Leđa o leđa jašući konja stoje mongolski vojskovođa Džingis Kan i francuski vojskovođa Napoleon Bonaparte. A tu su i Bruce Lee, Bill Gates, Bill Clinton, Mihail Gorbačov, Pablo Picasso, kineski medijski mogul Run Run Shaw, Toulouse Lautrec, Michelangelo, Ludwig Van Beethoven, Sigmund Freud, Adolf Hitler ili čak Osama bin Laden. Ostale pokušajte vi pogoditi.

L.V.

Pročitajte više