Blindirana vozila sve popularnija

OVOGODIŠNJE izdanje ženevskog salona, uz mnoštvo novosti na polju serijskih automobila, donosi nekoliko novosti na polju tuninga, prateće opreme i specijalnih prerada. Ako je suditi po broju "oklopljenih" vozila izloženih na posljednjem salonu, možemo sa sigurnošću tvrditi da je riječ o novom trendu.

BMW i Mercedes na ovom području su pravi starosjedioci. Blindirane "sedmice" i "genscheri" su posebno popularni u istočno-europskim zemljama i arapskom svijetu, tradicionalno najznačajnijim tržištima. Ove godine se je Mercedesu i BMW-u pridružio još i Land Rover ponudivši dvije blindirane izvedbe.

BMW 760 High Security
()

BMW je izložio svoja dva modela u specijalnoj izvedbi. Prva i najznačajnija je prerađena 7-ica. Punim imenom BMW 760 High Security predstavlja četvrtu generaciju blindiranih izvedbi.

Riječ je o temeljito prerađenom vozilu, koje se temelji na najjačoj serijskoj izvedbi serije 7 (760 Li).

Vozilo udovoljava B6/B7 standardu, što u prijevodu znači da je otporno na jače kalibre pješačkog naoružanja, kao što je AK 47 (7.62x54).


Po prvi puta primijenjena je tehnologija ugradnje dvokomponentnog materijala, odnosno čelika koji, je s vanjske strane posebno tvrd, a s unutarnje čvrst.

Naime, čelik s unutarnje strane ima karakteristiku veliku apsorpcije energije, što mu omogućava zaustavljanje  metka (ili šrapnela), koji bi eventualno mogao proći prvu barijeru.

Posebna pažnja posvećena je spojevima, kao što su šarke vrata i spojevi staklenih i metalnih dijelova. To je postignuto  ranim početkom faze prerade, koja starta u ranoj fazi proizvodnje samog automobila. Time je omogućen pristup svim karoserijskim dijelovima, koje je potrebno zaštiti.

Naravno, vozilo je opremljeno posebnim sustavima detekcije i zaštite od provale.
Iako je preradom zahvaćen cjelokupan automobil, komfor putnika nije narušen. Primjerice, kut otvaranja vrata je ostao isti, iDrive sustav je dio serijske opreme itd. Istina, performanse su nešto lošije, a maksimalna brzina je reducirana na 210 km/h. BMW planira ove godine proizvesti 40 primjeraka.

BMW 330i Security
Za razliku od prethodnog modela blindirana 3-ica udovoljava samo B4 standardu. U prijevodu to bi značilo da će putnici u ovom modelu biti zaštićeni od napadam tzv. kratkom cijevi tj. do kalibra .44 Magnum.

I što je važnije, putnici su u potpunosti zaštićeni od neželjenih upada odnosno otmice. Naime, vozilo je potpuno opremljeno sustavom protuprovalne zaštite. Model je prvenstven namjenjen tržištima Srednje i Latinske Amerike.

Land Rover



Za razliku od ostalih marki britanska legenda je u Ženevi ponudila blindirane izvedbe terenskih modela.

Blindirani Defender i Range Rover pružaju potpunu zaštitu odnosno udovoljavaju B6 standardu. I dok je Defender predviđen za sigurnosne službe, kao što su antiterorističke jedinice, Range Rover će prvenstveno služiti u privatne svrhe. Poznata je i cijena, potpuno "opremljeni" Range Rover stoji 263.100 USD.

Mercedes-Benz


S-klasa je najvjerojatnije najomiljenija baza za preradu. Stoga i ne čudi što je proizvođač konačno ponudio blindiranu izvedbu svojeg najvećeg modela. I ova izvedba odgovara B6 standardu, uz jednu manju razliku, a to je osjetno viša cijena.

Naime, cijena prerade iznosi čak 329.000 USD. Model, koji je iznimno popularan u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza moguće je blindirati i kod privatnih tvrtki. Cijena je tada osjetno niža, a time i kvaliteta.

Ukoliko ste zainteresirani i dobro se služite ruskim jezikom, više informacija možete naći na Internet stranici http://www.armor.ru/.

Pročitajte više