BMW 760 Li Yactline – kopnena krstarica

BMW JE poznat po sportskim limuzinama koje plijene pažnju svojim performansama i luksuzom usađenim u njih. Najnoviji koncept zasigurno je najluksuzniji BMW svih vremena, pravo remek-djelo njemačke automobilske industrije.

Iza imena 760 Li Yachtline, krije se nesvakidašnji koncept, koji je svijetlo dana nedavno ugledao na prezentaciji u Miamiju. Vozilo je to, koje ne plijeni pažnju inovativnim dizajnom i tehnološkim dostignućima već stilom odnosno bolje rečeno, načinom na koji je toliki luksuz ugrađen u jedno prijevozno sredstvo.

Slovo L u nazivu oznaka je koju ova marka koristi za produžene izvedbe svog najluksuznijeg modela, serije 7. Serijski iznimno bogato opremljena 7-ica očiti nije dovoljno dobra probranoj klijenteli, pa su u BMW-u odlučili napraviti specijalnu izvedbu. Već iz samog imena (Yachtline) očito je da su projektanti bili inspirirani luksuznim jahtama, omiljenim «igračkama» imućnih.

Izvana se model od «obične» 7-ice razlikuje tek po originalnoj «night-blue metallic» nijansi plave boje, te aluminijskim naplatcima promjera 20 inča. Pokazivači smjera u bjeloj boji i pokoji kromirani detalj dodatno naglašavaju otmjenost, a natpis «BMW individual» jasno daje do znanja da je riječ o specijalnoj izvedbi. 

No to nije sve. Pravi luksuz i elegancija krije se u unutrašnjosti. U želji da vozilu daju notu ekskluzivnosti i imidža dostojnog luksuzne jahte, BMW-ovo stilisti su se opredjelili za kombinaciju plemenitog drva i najfinije kože. Prednja armatura presvučena je mahagonijem, dok je ostatak interijera izveden u najfinijoj Merinoleder Champagne koži.

Dok drugim proizvođačima nikako da pođe za rukom da izbjegni kičasti dojam, u BMW-u posao odrađuju na njabolji mogući način.

Mnoštvo opreme savršeno se uklapa u interijer, a ergonomiju osiguravaju savršeno oblikovana sjedala sa podešavanjem u čak šesnaest smjerova.

Budući vlasnici ovog automobila najveći dio vremena provoditi će na stražnjem sjedalu, pa se stoga proizvođač odlučio na ugradnju DVD sustava sa dva LCD zaslona u boji promjera 6,5, koji su integrirani u naslonjače prednjih sjedala. Također stolići u odmorištu za ruke dimenzijama savršeno odgovaraju za prihvat prijenosnog računala, a tu je i direktna internet veza.

Pogonski agregat je ostao nepromijenjen, jer ruku na srcu, za izmjenama i nije bilo nekih potreba. 6-litarski V12 benzinski motor sa 445 KS maksimalne snage i 600 Nm okretnog momenta i više je nego dovoljan za ovakav tip automobila. Naravno, uz ovaj motor isključivo ide 6-stupanjski automatski mjenjač. 

BMW serije 7 u Yachtline izvedbi bit će dostupan početkom iduće godine, a cijena je zasada nepoznata.   

Pročitajte više