BMW predstavlja X3 u Detroitu

OVOGODIŠNJI salon automobila u Detroitu donosi mnoštvo noviteta među kojima će po svemu sudeći glavnu riječ voditi opet terenci. BMW je pripremio nekoliko iznenađenja među kojima i koncept terenskog vozila za slobodno vrijeme.

XActivity je logičan nasljednik dosadašnjih dešavanja u ovoj tvrtki. Slovo X u nazivu daje naslutiti da se u konceptu kriju konture budućeg SUV-a na osnovi klase 3. Sličnost sa modelom X5 je očita. Dinamične linije koje se zasnivaju na karavanskom modelu postati će izgleda praksa u BMW pri konstruiranju SUV-a.

Nadalje, veliki međuosovinski razmak, kratki prevjesi i ispupčenja blatobrana glavne su karakteristike koncepta. Naravno, ako se izuzme klasična BMW-ovska maska i činjenica da je koncept usvari kabriolet. Da, xActivity ima mogućnost skidanja većeg dijela krova, što je prava atrakcija za ovaj tip vozila. To ne znači da je čvrstoća konstrukcije narušena, jer su svi nosači ojačani, a dodatno je ugrađen jedan poprečni nosač u krovu. 

Dojam dodatno potencira pomalo nekonvencionalna kombinacija boja. Dok je vanjština izvedena u mat boji bronce, unutrašnjost je obogaćena plavim tonovima.

Najimpresivnija su sjedala presvučena tkaninom ispod koje se nalazi sustav koji tlakom snabdijeva komponente i tako ih prilagođava konstituciji putnika.

Također, utovar i istovar tereta olakšan je sustavom koji, čim se otvore stražnja vrata, automatski pomiče teret u najpovoljniju poziciju.

XActivity pokreće dobro poznati 3.0-litreni benzinski agregat od 231 KS, koji je nedavno uvršten među deset najboljih motora na svijetu. Iako je danas u modi automatski prijenos, BMW je odlučio ovaj put ostati vjeran manualnoj mjenjačkoj kutiji.

Pročitajte više