Bojkot zbog rasizma: Na Oscarima opet nema niti jednog crnog glumca

Foto: Twitter

NAKON objave nominacija za ovogodišnju nagradu Oscar, mnogi su primijetili jedan trend koji se nastavio od prošle godine – svi glumci u svim kategorijama su drugu godinu zaredom bijelci.


Reakcije su već počele pristizati. Slavni redatelj Spike Lee i glumica Jada Pinkett-Smith, supruga Willa Smitha, najavili su svoj bojkot Oscara i pozvali i kolege da to učine.

"Crnce na Oscare uvijek zovu da uruče nagradu... Ili kao zabavljače. Ali rijetko dobijemo priznanje za svoj rad. Bi li crnci trebali u potpunosti izbjeći sudjelovanje na Oscarima? Ljudi će se prema nama odnositi onako kako im dozvolimo. Uz mnogo poštovanja u ovoj sumaglici dubokog razočaranja", napisala je Jada na svom Twitteru.

Predsjednica Akademije za filmsku umjetnost i znanost Cheryl Boone Isaacs na svom Twitter profilu izrazila je žaljenje zbog nastale situacije.

"Željela bih pohvaliti predivan rad ovogodišnjih nominiranih. Dok slavimo njihova izvanredna postignuća, istovremeno mi je slomljeno srce i frustrirana sam zbog nedostatka inkluzije. To je teška, ali važna tema i vrijeme je za velike promjene. Akademija poduzima dramatične korake da promijeni sliku naših članova. U nadolazećim danima i tjednima napravit ćemo reviziju našeg regrutiranja članova kako bi dobili prijeko potrebnu različitost u klasi 2016. i nadalje.

 


Kao što mnogi znate, u posljednje četiri godine uveli smo promjene da uvedemo različitost u naše članstvo. No, promjene ne dolaze onako brzo kako bismo mi to željeli. Moramo napraviti više, bolje i brže.


Ovo nije novost za Akademiju. U 60-ima i 70-ima dovodili smo mlađe članove kako bismo ostali relevantni. U 2016. misija je sveopća inkluzija: rod, rasa i seksualna orijentacija. Prepoznajemo zabrinutost naše zajednice i cijenim sve vas koji ste mi se obratili u nadi da ćemo zajedno krenuti naprijed."

Objava predsjednice Akademije na Twitteru izazvala je različite reakcije. Jedan od komentara kaže da mu je "dosta da crnci nabijaju krivnju svim ostalima kad god se osjete zanemarenima", a drugi ističu da je "to pravi problem, a ne nabijanje krivnje".

Ovogodišnje nominacije za glavnu nagradu filmske industrije izostavile su neke tamnopute glumce za koje su mnogi očekivali da će biti među nominiranima. Will Smith za ulogu u filmu "Concussion", John Boyega iz novog nastavka "Zvjezdanih ratova", glavni glumac filma "Creed" Michael B. Jordan i Idris Elba iz "Beasts of No Nation" ostali su kratkih rukava.

Iako se Cheryl Boone Isaacs hvali promjenama unutar članova Akademije, ta skupina je još uvijek prilično homogena – 93 % je bijelaca, a od toga 73 % muškaraca. Za promjenu tako postojane krvne slike bit će potrebno još neko vrijeme.

 

Pročitajte više