Božo Vrećo ove godine stiže u Lisinski

Foto: Press

Najpoznatija bosanskohercegovačka zvijezda današnjice, lirski tenor Božo Vrećo najavio je povratak u Koncertnu dvoranu Lisinski, gdje će održati koncert 4. prosinca, objavio je organizator koncerta Music Time.

Svjetski mediji, poput francuskog ARTE-a, američkog New York Timesa i španjolskog El Periodica nazivaju ga "ikonom slobode, anđeoskim glasom koji miluje duše i otvara srca". O njegovoj popularnosti i kvaliteti najbolje govori činjenica da su ulaznice za koncert krajem prošle godine u Sarajevu rasprodane u samo sedam sati. 

Vrećo pjeva o ljubavi, čežnji i razdvojenosti, o tuzi, melankoliji i samoći. Svaki stih je poput ispovijedi i priznanja ljubavi, otud i magija na njegovim koncertima. Surađuje s osebujnim umjetnicima svjetskoga glasa uz koje je napisao i nove sevdah tekstove koje njegova sve šira i brojnija publika obožava, od Lejlije pa sve do Sabe. 

Jedan od najznačajnijih interpretatora modernog karasevdaha

Vrećo marljivo radi na glazbi i istraživanju baleta i opere te na dokumentarnim filmovima o sevdalinci, kojoj ujedno daje svoj avangardni doprinos. Dakako, proučava i mističnosti balkanske autohtone monofone i polifone glazbe.

"Njegovi su koncerti sufi trans koji sevdah izvorno potpuno oslobođen nosi u sebi. U ljudima oslobađa potisnute emocije i time izaziva suze na koncertima, kao i neke nadnaravne energije koje se pretaču od osobe do osobe i zajedno čine val ushićenosti, ljubavi i katarze. Dualnost kojom taj nesvakidašnji umjetnik zrači čini ga jednim od najznačajnijih interpretatora modernog karasevdaha koji žanrovski zalazi i u sfere jazza, bluesa, spiritualnog i polifonog", stoji u najavi.

Pročitajte više