Britanac živi u kenijskoj zračnoj luci već šest mjeseci

SPAVAJUĆI na sjedalima i preživljavajući većinom od milostinje, jedan je Britanac, kojem je uskraćen ulaz u Veliku Britaniju, ostao u međunarodnoj zračnoj luci u Nairobiju još od svibnja.

Sanaji Shah (42) proveo je posljednjih šest mjeseci spavajući u prostoriji za tranzit, tuširajući se u WC-ima terminala za dolaske i gledajući kriket na satelitskoj televiziji u baru zračne luke. Njegova priča neodoljivo podsjeća na hollywoodski hit film Terminal u kojem Viktor Navorski (Tom Hanks) iz izmišljene istočnoeuropske države Krakozije, dolazi u posjet New Yorku.

Previranja u njegovoj zemlji kulminiraju državnim udarom dok je on u zrakoplovu na putu prema Americi. Zapne u međunarodnoj zračnoj luci John F. Kennedy s putovnicom iz nepostojeće zemlje, s identitetom koji je pao kao žrtva rata u njegovoj rodnoj zemlji. Nema pravo ući u Sjedinjene Države i prisiljen je snalaziti se na međunarodnom terminalu dok se kod kuće ne okonča rat.

Taj je film inspiriran istinitom pričom o čovjeku rođenom u Iranu koji je živio 16 godina u pariškoj zračnoj luci Charles de Gaulle.

Međutim, Shah, rođeni Kenijac, sam je izabrao da ostane u zračnoj luci. On kaže da je aplicirao za britansku putovnicu u ožujku u britanskom veleposlanstvu u Keniji i da ju je dobio. Ali, morao je vratiti svoju kenijsku putovnicu jer kenijski zakoni zabranjuju dvojno državljanstvo.

Njegov put iz snova u Englesku nenadano je završio kad su mu imigracijski dužnosnici uskratili ulazak u zemlju u londonskoj zračnoj luci Heathrow 28. svibnja.

Shahova putovnica omogućuje ulazak u Britaniju, ali od njega se tražilo da ima povratnu kartu i dovoljno novca, a prema izjavama britanskih dužnosnika - to nije imao.

Shah se sada ne može vratiti u Veliku Britaniju jer je deportiran, ali kaže da isto tako neće ući u Keniju jer se boji da će ostati bez svoje britanske putovnice.

Supruga ga posjećuje jednom tjedno i donosi mu hranu, a kad je ponestane mora se nadati milostinji i obilazi kafiće i barove u zračnoj luci.

Pročitajte više