Britanci još uvijek očarani Elizabetom I., ikonom 16. stoljeća

IZNIMNOM izložbom u rodnom Greenwichu, istočno od Londona, i mnoštvom knjiga, Britanci ove godine slave 400. obljetnicu smrti kraljice Elizabete I., prave nacionalne ikone.

U Nacionalnom pomorskom muzeju u Greenwichu do 14. rujna će trajati najveća ikad organizirana izložba o Elizabeti I., s 250 predmeta koji čine pravi pustolovni roman iz burnog Shakespeareova doba.

Rodila se 1533. u Greenwichu, upravo na mjestu gdje je muzej, na opće razočaranje: proglas koji je unaprijed bio pripravljen otkriva da je riječi "princ" nakon rođenja djevojčice dodan ženski nastavak.

Njezina majka Ana Boleyn uhvaćena je više puta u preljubu pa ju je krvoločni Henrik VIII. dao pogubiti nakon tri godine braka iz kojega nije bilo muških potomaka.

Iz dokumenata iz tog doba dade se naslutiti da je Elizabeta, koja je nakon majčina pogubljenja bila nezakonito dijete, imala teško djetinjstvo, prijetili su joj smrću zbog izdaje i zatvorili u londonski Tower.

Nakon smrti dvojice nasljednika Henrika VIII. (od kojih je jedan njegov sin), g. 1559. pripada joj kruna koju će nositi 45 godina... U svojem govoru u parlamentu, Elizabeta je izjavila da će živjeti i umrijeti kao djevica.

Još uvijek postoji nekoliko stotina portreta Elizabete I. koji su načinjeni za njezina života. Pomorski muzej posjeduje rijetku zbirku slika na kojima je bogato urešena čipkom, nakitom i sa simbolima vlasti.

Elizabetu smatraju pravom utemeljiteljicom Cityja, danas jednog od najvećih financijskih središta u svijetu. Zauzela se za jačanje vrijednosti novca povukavši s tržišta devalvirane srebrne kovanice koje se mogu vidjeti u Greenwichu.

"Prilično povećanje povjerenja u pomorska putovanja u doba Elizabetine vladavine postalo je temelj britanske pomorske moći i, na koncu, carstva", ističe, među ostalim, Roy Clare, direktor muzeja.

Izložba posjeduje i prvi trgovački atlas iz 1570. godine.

(Hina) vrad bnš

Pročitajte više