Britanska djeca po guzi, roditelji u zatvor

BRITANCI koji tuku djecu tako da im na tijelu ostanu vidljivi tragovi, mogli bi ubuduće dobiti do pet godina zatvora, kažu odredbe novog zakona koji je na snagu stupio u subotu.

Zakon koji je donesen početkom studenog izazvao je oštru raspravu u zemlji, jer su zastupnici odbacili dopunu kojom se zabranjivalo bilo kakvo tjelesno kažnjavanje djece.

Dakle, britanski roditelji i dalje mogu primjenjivati "umjerene fizičke kazne", ali mogu dospjeti na sud ukoliko batine po stražnjici ili neka druga vrsta tjelesne kazne ostave na njihovim potomcima vidljive tragove poput modrica, porezotina, ogrebotina ili oteklina.

"Novi zakon mogao bi potaknuti roditelje da udaraju djecu po dijelovima tijela na kojima se udarci manje vide, primjerice po glavi, kako bi umakli sudskom progonu", rekla je direktorica Državne udruge za sprečavanje nasilja nad djecom Mary Marsh.

No, glasnogovornica ministarstva prosvjete ustala je u obranu novog zakona rekavši da on "podjednako vodi računa o potrebi djece da budu zaštićena i o pravu roditelja da se vlada ne miješa u njihovu svakodnevicu".

Pročitajte više