Od Britney do Taylor: 10 stvari o glazbi koje vjerojatno niste znali

Foto: Press

JOŠ JEDAN četvrtak, još jedna lista

>>Ovaj hit McCartney je smislio u snu. Stvari o popularnim pjesmama koje niste znali

>>Hit koji ste pjevušili 90-ih govori o AIDS-u. 10 manje poznatih stvari o glazbi

Bruce Springsteen - Born to Run

Springsteen nikada nije krio svoju ljubav prema rodnom New Jerseyju, a početkom osamdesetih lokalne vlasti odlučile su da bi Born to Run trebala postati neslužbena himna mladeži u toj saveznoj državi. 

Međutim, ono što im je isprva promaklo nakon pažljivijeg slušanja postalo je kristalno jasno. Pjesma koju su predložili govori o Springsteenovoj želji da pobjegne iz Jerseyja. 

The Police - Roxanne

Možda ste to čuli, ali niste obraćali pažnju na taj detalj. Naime, na početku pjesme možete čuti pomalo disonantan zvuk klavira nakon kojeg se čuje smijeh. Smijeh pripada Stingu, a razlog je taj što je slučajno sjeo na klavir u studiju i stražnjicom odsvirao ton koji su na kraju odlučili ostaviti u pjesmi. 

Ako poslušate instrumentalnu verziju pjesme, tog zvuka neće biti jer je dio vokalne trake. 

Justin Bieber - Love Yourself

Jedan od većih hitova Justina Biebera isprva je bila pjesma koju je Ed Sheeran napisao za svoj album Divide, ali jednostavno nije pronašla mjesto na albumu. 

"I onda ju je Justin uzeo i snimio je u svom stilu, objavio kao singl i dogodilo se to što se dogodilo", rekao je Sheeran. No, britanski glazbenik nije odustao od pjesme i obradio ju je isti mjesec kada je izašao album. 

Beyonce - Irreplaceable

Nakon što je procurio demo njegove verzije pjesme, Ne-Yo odlučio je pjesmu prodati Beyonce, ali kako su godine odmicale, požalio je. 

"Jedna od pjesama koju sam dao, a nisam trebao je Irreplaceable. Tu sam pjesmu, iskreno, napisao za sebe, ali iz svega sam naučio važnu lekciju. Muškarci i žene ne razmišljaju toliko različito. No, kada bi tu pjesmu otpjevao muškarac, zvučala bi malo mizogino i zlobno." 

Britney Spears- I'm a Slave 4 U

Teško je zamisliti ovu pjesmu u izvedbi bilo koga osim Britney Spears, ali isprva je bila namijenjena Janet Jackson. 

"Kraljica Janet Jackson, naša sestra, pjevačica je za koju smo napisali Slave 4 U i snimila je pjesmu, ali na kraju je odlučila ne uvrstiti je na album. Nakon toga dali smo je Britney Spears. Često mi se događalo da glazbenici ne osjete da je pjesma prava stvar za njih i onda se pojavi netko drugi i ima savršenog smisla", rekao je Pharrell Williams. 

Elton John - Island Girl

Pjesma Eltona Johna za mnoge je bila zabavna "tropska" pjesma koju su slušali kada bi odlazili na obiteljske odmore. 

No, zapravo govori o jamajkanskoj prostitutki u New Yorku i Jamajčaninu koji dolazi po nju kako bi ju vratio u rodni kraj. Neki novinari pretpostavili su da je upravo to razlog zašto je John nije izvodio od 1990. 

Howlin' Wolf - Back Door Man

Mnogi znaju obradu The Doorsa, ali zapravo je vrlo dobro poznato da se radi o klasiku koji je napisao Willie Dixon, a prvu je verziju 1960. snimio Howlin' Wolf.

Većina ljudi znala je da pjesma ima seksualne konotacije, a teorija je više. Neki idu vrlo doslovno pa smatraju da se radi o analnom seksu i to je mišljenje prošireno, a zapravo nije ni potpuno isključeno. Ipak, općeprihvaćeno tumačenje je da govori o muškarcu koji spava s tuđim ženama i bježi na stražnja vrata kad se suprug vrati. 

Taylor Swift - Hey, Stephen

Poznata po posvetama muškarcima u svom životu, Taylor je i ovu pjesmu posvetila svojoj simpatiji. Doduše, nije bilo teško zaključiti prema naslovu, ali ako niste znali (što vjerojatno niste ako niste Swiftie), ova je posvećena Stephenu Barkeru Lilesu, pjevaču grupe Love and Theft s kojom je često nastupala. 

Taylor je priznala da mu je poslala poruku iste večeri kad je izašao album Fearless i samo napisala: "Hej, peta pjesmo." Spletom okolnosti i Stephen je napisao pjesmu o Taylor, naslovljenu Try to Make It Anyway. 

Kate Bush - π

Kate Bush na svom je albumu Aerial obradila mnoge teme, ali definitivno najčudnija je pjesma Pi u kojoj je opjevala poznati broj. Broj po broj. 

I dok je ideja odlična, vrijedni fanovi pronašli su nekoliko grešaka i dijelova koje je izostavila. Pitanje je je li to namjerno ili slučajno. Neki matematičari čak su razvili teoriju da, budući da je Pi beskonačan i neponavljajuć, dijelovi o kojima pjeva vjerojatno se pojavljuju negdje u nizu, a ni ona sama nije izričito naglasila da ide po redu. 

Prince - Kiss

Svi je znaju kao jedan od većih hitova Princea, ali članovi funk benda Mazarati pamte je kao veliku nepravdu. 

Naime, bend je Princea zamolio da napiše pjesmu za njihov album i on je pristao, radeći s poznatim producentom Davidom Z-jem. Na pjesmi su sudjelovali i članovi benda te producent grupe i ujedno basist The Revolutiona Mark Brown, poznat i kao Brownmark. 

Prince je u jednom trenutku čuo radnu verziju svoje demo pjesme i zaključio da je savršena za njega. Doslovno je pobacao sve dijelove koje je smatrao viškom i stvorio minimalističku verziju koju je na kraju prisvojio i osigurao si ogroman bezvremenski hit. Članovi benda i Brownmark kasnije su se žalili da ih Prince nije potpisao, već obećao da će to učiniti i na kraju zasluge pripisao sebi, zbog čega koautor Brownmark nije dobio ni tantijeme. 

Pročitajte više