"Brokeback Mountain" u Utahu kao "Latinica" na HRT-u

MALO KOJI film je izazvao tolike hvalospjeve među američkom kritikom kao "Brokeback Mountain", epska melodrama Anga Leeja kojoj mnogi predviđaju veliku žetvu "Oscara".

Slične reakcije je izazvao i među liberalnim komentatorima koji ga nazivaju epohalnim događajem zbog eksplicitnog prikaza zabranjene ljubavi dvojice kauboja, odnosno razbijanja konzervativnih tabua.

Pozitivnom publicitetu filma su pridonijeli i podaci o box-office rezultatima koji pokazuju daleko veći prihod u kinima nego što je bilo pretpostavljeno, iako je distribucija ograničena na art-kina, odnosno gradove kao San Francisco i New York, gdje je publika zbog liberalnih stavova tolerantnija prema takvim sadržajima.

No, u tzv. "Preletnoj zemlji" - ruralnim i konzervativnim državama koje ispunjavaju prostor između liberalnih metropola na Zapadnoj i Istočnoj obali, i gdje će ga noga prosječnog američkog liberala rijetko kada stupiti - oduševljenje za "Brokeback Mountain" je iz razumljivih razloga daleko manje.

Najbolji primjer za to je planinska država Utah, kojom dominira Mormonska crkva. Jedino kino gdje je "Brokeback Mountain" trebao ići u redovnu distribuciju je Megaplex u Sandyju, predgrađu Salt Lake Cityja. Megaplex je, inače, u vlasništvu Larryja Millera, uglednog lokalnog biznismena i dobrotvora, javnosti poznatog kao vlasnika košarkaškog tima "Utah Jazz".

"Brokeback Mountain" je svoju premijeru trebao imati u petak, ali je prema navodima producentske tvrtke Focus Features, nekoliko sati prije tog događaja vlasnik kina izjavio kako film ipak neće biti prikazan.

Kino se na svojim web-stranicama ispričalo posjetiteljima, ne navodeći razloge za skidanje filma s repertoara.

Ta je odluka prilično obradovala Gayle Ruzicku, predsjednicu ultrakonzervativne organizacije Utah Eagle Forum. Prema njenim riječima "ona predstavlja sjajan primjer za mlade ljude koji će možda shvatiti da s tim filmom ipak nešto nije u redu".

S druge strane je Mike Thompson, izvršni direktor Equality Utah, organizacije za prava homoseksualaca, odluku da se gledateljima u Utahu spriječi uživanje u "predivnom" film kao "Brokeback Mountain" nazvao "sramotnom".

Gledatelji u dotičnom kinu će, s druge strane, imati prilike uživati u "Grandmas Boy" - komediji o bakicama koje konzumiraju marihuanu - te "Hostelu" - kontroverznom horor-filmu o mučenju zalutalih turista u Slovačkoj.

D.A.

Pročitajte više