Bundek - zagrebačka mirisna oaza!

TRENUTAČNO se na zagrebačkom jezeru Bundek održava Floraart, najveće hortikulturalno događanje u ovom dijelu Europe. Zbog šarenog cvijeća koje širi nevjerojatne mirise u posjetu nam dolaze ljudi iz cijele regije. Osim njih, na Bundeku se okupljaju i brojni izlagači iz Hrvatske i inozemstva. Mnogi od njih će biti dio natjecanja u kojem se ocjenjuje uređenje vanjskog i unutarnjeg prostora u kategoriji vlastite proizvodnje i kategoriji kreativnog izraza u oblikovanju prostora, cvjetni aranžmani, cvjetni detalji za stranog i domaćeg izlagača te nagrada Turističke zajednice Grada.

Hortikulturalno i kulturno događanje

44. Međunarodna vrtna izložba Floraart održava se do posljednjeg dana u mjesecu svibnju, a prva takva izložba organizirana je 1891. godine. Tada se izložba čelnicima grada toliko svidjela da su nastavili ulagati u uređenje srednjovjekovnih zagrebačkih vrtova poput Maksimira ili "Lenucijeve potkove" gdje je smješten predivan i bogat Botanički vrt. Upravo zato mnogi smatraju kako sajam cvijeća u Zagrebu nema samo obilježje hortikulturnog nego i kulturnog događanja kroz koje se na najbolji mogući način prezentira duga tradicija uređenja gradskih vrtova, parkova i zelenih površina te vodi sustavna briga o održavanju perivojne kulture grada.

Pored bogate izložbe organizirani su i koncerti za posjetitelje pa će tako u petak 29. svibnja pjevati dječji zbor Bim Bam Bom, KUD Veseli Prigorci, tamburaški sastav Skitnice te Gazde. U subotu u poslijepodnevnim satima nastupit će dječji zbor Zagrebački mališani te KUD Podgorac - Gračani, a uvečer će na pozornici na vodi stajati Davorin Bogović, Zdenka Kovačićek i Telefon blues band. Posljednji dan izložbe rezerviran je nastupe dječjeg zbora Kikići, Krunoslava Kiću Slabinca i Vladimira Kočiša Zeca.

L.V.
Foto: Bruno Konjević/CROPIX, Floraart

Pročitajte više